Het oogsten van appelen en peren

Tuinleven
Of het nu groene, gele of rode zijn, appelen zijn altijd lekker, gezond en vol vitamines. Peren zijn eveneens een belangrijke bron van vitamines en voedingsstoffen, en dankzij hun lekkere smaak vallen ze zowel bij jongeren als minder jonge mensen in de smaak. Eind van de zomer is het hoogseizoen voor beide van deze pitvruchten, die momenteel massaal aan de bomen hangen, klaar om geplukt te worden. Om lang te kunnen genieten van deze vruchten is het van belang om ze op het juiste moment te oogsten en ze op de juiste manier te bewaren.

Wachten op het perfecte moment

In het algemeen is het belangrijk om appelen en peren niet te vroeg te plukken omdat deze vruchten veel zon nodig hebben om goed te rijpen. Als ze te vroeg worden geplukt, kunnen ze hun smaak en zachtheid verliezen. Echter, peren in het bijzonder mogen niet te lang blijven hangen aan de bomen omdat ze niet sappiger worden maar eerder overrijp worden waardoor ze hun stevigheid verliezen. De mate van rijpheid wordt beïnvloed door een breed assortiment aan factoren, dus is het bepalen van het perfect oogstmoment zeer moeilijk. Het weer speelt één van de belangrijkste factoren in de rijptijd van fruit. Het aantal uren zon kan de vruchten sneller of langer doen rijpen, dit kan verschillen van wat er op de labels staan. De plaats van de boom in de tuin en de variëteit aan fruit, bv. of de boom in een vroege of late rijpvariëteit staat, kunnen een invloed hebben op de oogsttijd van appelen en peren.

Is het fruit rijp ?

Volgens oude tuinregels, bepaalt de kleur van de kern de rijpheid van het fruit. Daarom moeten appelen en peren worden geplukt wanneer de kern wat donkerder is geworden. De beste manier om het fruit te controleren op rijpheid is een op de grond gevallen vrucht in twee te snijden. Dit is een zeer belangrijke tip voor peren. Reken niet altijd op deze methode voor de appelen aangezien er late variëteiten of hogere opgehangen appelen zijn die misschien niet altijd even rijp zelfs als hun kern bruiner is. Er bestaan zelfs soorten die pas echt rijp zijn na enkele weken opgeborgen te worden. Om zeker te zijn dat de appelen en peren rijp genoeg zijn om te oogsten, is er de “draaitest” ideaal voor soorten met een voldoende lange steel. Kantel de vrucht op zijn stam tot 90 graden, of liever op zijn kant. Als de vrucht rijp genoeg is dan zal het gewoon van de tak vallen. Als de stengel blijft hangen aan de boom en het fruit valt, dan moet je nog iets langer wachten om te oogsten.
03115-20-L-024

Oogsten – een interessant kennis

Indien je in de winter nog wilt genieten van je fruit, dan raden wij u aan om ze goed te bewaren. Enkel gezond en onbeschadigd fruit is geschikt voor opslag. Daarom is het belangrijk om extra voorzichtig te zijn wanneer u de manden vult met uw fruit. Enkel onbeschadigd fruit kan maanden bewaard worden. Dankzij de GARDENA fruitplukker kan u voorzichtig en zonder ladder fruit plukken, zelfs hoog in de bomen. De GARDENA fruitplukker is voorzien van een klein mesje aan de rand zodat appelen en peren niet beschadigd worden tijdens het oogsten. Indien u het fruit lang wilt bijhouden, oogst het dan niet op te warme dagen. Aangezien nat fruit sneller rot, is het afgeraden om fruit te oogsten op natte dagen.
03110-20-L-005-47cm.tif

Slim fruit bewaren

Vroege fruitvariëteiten kunnen minder lang opgeborgen worden dus is het aangeraden om bepaalde laattijdige variëteiten te kiezen. Als u kiest voor de juiste variëteit kan u ze zeker lang bewaren, zelfs tot met Nieuwjaar. Controleer het fruit in detail voor u ze opbergt. Enkel het best fruit zonder blutsen of rotten plekjes mogen opgeborgen worden tijdens de winter. Idealiter zou de steel nog aan het fruit moeten vast zijn. We raden eveneens aan om het fruit wekelijks na te kijken, zo kan beschadigd of minder vers fruit meteen gebruikt worden. Bewaar nooit appelen samen met andere vruchten of aardappelen. Appelen stoten ethyleen uit, dit versnelt het rijpingsproces van andere vruchten. Appelen en peren worden het best bewaard ergens koel en vochtig. Donkere kamers zijn ideaal en liefst bij temperaturen van tussen 1 en 3 °. Een koele, donkere kelder, een vorstvrij garage of een koele zolder zijn bijzonder goede plaatsen om fruit te bewaren.