00359-20-E-006

Gevecht tegen bladluis: de beste methodes

Tuinleven
Juni is de maand van de roos. In tuinierskringen wordt deze maand ook wel de "roze maand ' genoemd omdat in deze maand de rozen in volle bloei staan. Om deze bloeiperiode te bereiken dient u de planten goed te beschermen tegen ongedierte zoals bladluis.

Van april tot mei vermenigvuldigen bladluizen zich enorm als gevolg van de droge, hete weersomstandigheden. Typisch voor de schade veroorzaakt door bladluizen zijn een vervormd, verkleurd en kleverig, glanzend blad. Deze schade wordt opgelopen wanneer een bladluis haar zogenaamde stillet in de plant steekt om het sap te bereiken. Dit wordt dan uitgescheiden als honingdauw, die de invasie van zwarte vlek schimmel en insecten stimuleert.

Het voorkomen van bladluis

Preventie begint op de aanschaf van uw rozen. Koop alleen gezonde, sterke planten. Deze moeten een goed gewortelde stam, minstens 3 scheuten en gezond uitziende groene bladeren hebben. Sterke groei is een voordeel is tegen ongedierte. Kweken op basis van natuurlijke processen en het kruisen van de verschillende soorten planten (bijv. rozen met lavendel of uien) kan ook goed helpen om ziektes te voorkomen. Grote hoeveelheden kunstmest (met stikstof) of een tekort aan water bevorderd bladluizenplagen. Let op de richtlijnen bij de aankoop voor het planten en de verzorging van uw rozenstruiken.

Gevecht tegen bladluizen

Natuurlijke methodes van bestrijden
• Bladluizen hebben een hele reeks van natuurlijke vijanden in de tuin: larven van lieveheersbeestjes, lieveheersbeestjes , gaasvliegen , oorwormen en ook vliegen . Wanneer er veel voedsel aanwezig is , kunnen deze bladluis jagers sterk toenemen in aantal en zal de luisaantasting afnemen. Zorg ervoor dat u de nuttige organismen kan voorzien van optimale omstandigheden . Een georganiseerde tuin waarin gewasbeschermingsmiddelen voortdurend worden gebruikt, is niet aantrekkelijk voor insecten zoals lieveheersbeestjes .
• Als de besmetting klin is kunt u de bladluizen verzamelen met de hand en deze afspoelen met een sterke waterstraal . Herhaal deze procedure meerdere keren . Na de behandeling moet u voor een goede ventilatie zorgen.
• Zeepoplossing : Meng 1 eetlepel zeep ( ongeparfumeerde ) met 1 liter water . Spuit dit meerdere dagen over de roos.
• Brandnetel kooksel : Gebruik dit meerdere dagen tot de getroffen rozen vrij zijn van bladluizen .
• Verwijder zwaar beschadigde delen van de roos .

Bestrijdingsmiddelen

Neem: Een natuurlijk bestrijdingsmiddel. Spray de rozen met neem. Dit remt de eileg en voorkomt voortplanting.Gebruik dit zo vroeg mogelijk.
• Volg de instructies bij gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Het dringt de plant binnen en wordt geabsorbeerd door de bladluizen via het sap. Is slechts in uitzonderlijke gevallen als zodanig te gebruiken omdat bestrijdingsmiddelen de natuur aantasten.