EM-Obst-006-20cm.eps

Appels oogsten en bewaren

Tuinleven
Een van de hoogtepunten van het najaar is het oogsten van de appels. In dit seizoen van rijpe vruchtbaarheid kijken de tuinliefhebbers verlangend uit naar hun favoriete vrucht: de appel.

Maar wat weten we eigenlijk over de appel? Wist u bijvoorbeeld dat de appel behoort tot de rozenfamilie en dat er wereldwijd zo'n 20.000 soorten bestaan? Of dat een appel een stuk of 30 groene blaadjes nodig heeft voor optimale groei en dat u een rijpe appel kunt herkennen aan zijn brede en diepe kelkholte en zijn bruine pitten? Wat? Wist u dat nog niet? Wees gerust, dat geldt voor veel mensen.

Er zijn echter nog meer veel interessante dingen over de appel te vertellen. Bij het oogsten en bewaren van appels kunnen veel fouten worden gemaakt. Er is niets frustrerender dan in een appel te bijten die verkeerd of te vroeg is geoogst, waarbij het aroma zich niet goed heeft kunnen ontwikkelen en de vitaminen niet de kans hebben gekregen om zich goed te ontwikkelen.

Daarom geven we hier enkele tips om de appels te oogsten en de vruchten te bewaren!

 • Om te beginnen moeten appels altijd zorgvuldig worden geplukt. Ruk ze dus niet van de takken. Een appel is pas rijp om te oogsten wanneer deze gemakkelijk kan worden geplukt, d.w.z. dat het steeltje van de appel gemakkelijk van de tak loslaat als u deze draait.
 • Andere indicaties dat een appel kan worden geoogst, zijn een brede en diepe kelkholte en bruine pitten. Rijp om te plukken en rijp om te eten zijn echter twee verschillende dingen en variëren per soort.
 • Behalve het kiezen van het juiste moment om de appels te plukken, is het ook belangrijk om uzelf niet in gevaar te brengen, aangezien het plukken soms gepaard gaat met gewaagde bewegingen. Dit komt omdat de mooiste appels altijd verscholen boven in de boom hangen en daarom lastig te bereiken zijn. Let daarom altijd op uw veiligheid en gebruik bijvoorbeeld een fruitplukker om rijpe appels te plukken die hoog hangen. Door gebruik te maken van de GARDENA combisystem-fruitplukker in combinatie met een telescoopsteel kunt u appels die helemaal boven in de boom hangen, gemakkelijk bereiken zonder uzelf in gevaar te brengen.

  Fruit is bijzonder smakelijk in de winter, maar ook bijzonder duur. U hoeft echt geen kapitalen uit te geven om tijdens de winter te kunnen genieten van heerlijke appels als u weet hoe u appels op de juiste wijze moet bewaren. In de juiste omstandigheden kunnen appels tijdens de wintermaanden langere tijd worden bewaard.
 • Het is belangrijk om appels te bewaren op een koele, donkere plek met voldoende vochtigheid. Een geventileerde kelder is hiervoor heel geschikt. Als de vochtigheidsgraad onvoldoende is, kunt u deze verhogen door bakken met water te plaatsen op de locatie waar de appels worden bewaard.
 • Niet alle appelsoorten zijn geschikt om te bewaren. 'Topaz', 'Rode Boskoop' (goudrenet) en 'Pilot' zijn geschikt om te bewaren.
 • De appels moeten in fruitrekken of in platte dozen worden bewaard. De dozen kunnen worden bekleed met houtsnippers of gegolfd papier. Bij gebruik van hogere dozen raden we aan om tussen de afzonderlijke lagen fruit golfkarton te leggen om blutsen te voorkomen.
 • Zorg dat u enkel gezond en onbeschadigd fruit bewaart. Aangevreten, overrijpe en overmatig grote vruchten kunnen niet lang worden bewaard en moeten tijdens het oogsten apart worden gehouden. Appels zonder steeltje moeten binnen korte tijd worden geconsumeerd, omdat ze snel kunnen gaan rotten.
 • Controleer uw fruitopslag wekelijks en verwijder alle rotte exemplaren. Rotte pitvruchten kunnen ander fruit "infecteren". Dit komt door de afgifte van ethyleen, een kleurloos gas, dat de andere appels sneller laat rijpen en, in sommige gevallen, doet bederven. Dat is ook precies de reden dat appels niet samen met andere typen fruit en groenten mogen worden bewaard.
 • Om te voorkomen dat appels snel uitdrogen, kunnen de dozen worden afgedekt met geperforeerde folie. Het is ook mogelijk om de appels te bewaren in geperforeerde polytheen zakken, omdat de zak de afgifte van ethyleen beperkt. In alle gevallen geldt dat opgeslagen pitvruchten regelmatig moeten worden gecontroleerd, zodat rotte appels snel kunnen worden verwijderd.

  Als u zich aan deze regels houdt, zult u ook in de winter in een sappige appel uit eigen tuin kunnen bijten.
03108-30-L-009