Aloe Vera

Aloë Vera – de genezende plant

Tuinleven
U hebt vast wel eens gehoord van de Aloë Vera en zijn genezende eigenschappen. Het was Christoph Columbus die deze plant al aan boord nam om de wonden van zijn manschappen te behandelen. Hoe ziet deze plant eruit en waar kan men deze voor gebruiken?
De oorsprong van Aloë Vera ( te vertalen: echte Aloë ) is niet bekend. De plant werd in de hele wereld verspreidt via zeilers en ontdekkingsreizigers. Dat is de reden waarom vandaag de dag de plant op veel plaatsen te vinden is, zoals het zuidelijke Middellandse Zeegebied, Azië, India, Zuid -Amerika en Afrika. De Aloë Vera plant heeft 320 Aloe zusters maar alleen " Aloë barbadensis " beschikt over een genezende werking. De Aloë Vera wordt ook wel de " hitte plant" genoemd, omdat het een zeer warm klimaat kan trotseren en maanden zonder water kan.

Uiterlijk & ingrediënten

Hoewel de plant op een soort cactus lijkt, behoort het tot de groep van Affodil planten (of Asphodelaceae) en staat dus niet in relatie met de cactussen.
De Aloë Vera planten beschikken over groene bladeren - die wel 50 centimeter lang kunnen worden en hebben een glad oppervlak. 

De bladeren beschikken over ongeveer 220 stoffen zoals vitaminen, enzymen, mineralen, aminozuren en polysachariden.

Aloë Vera bij u thuis

U kunt Aloë Vera planten kopen in tuincentra en bouwmarkten - dus u kunt ze thuis kweken in een pot. Op deze manier heeft u altijd een natuurlijk medicijn bij de hand. Alles wat een Aloë Vera nodig heeft is een zanderige, waterdoorlatende bodem. De woestijnplant kan niet goed overweg met veel water. Daarnaast geeft het de voorkeur aan een zonnige tot half - schaduwrijke plaats.

Als de plant groot genoeg is en minstens 12 bladeren heeft, dan kunt u één de onderste bladeren afknippen. Laat de resterende bladeren groeien. Als er een nieuw blad is aangegroeid, kunt u weer gebruik maken van een ander lager blad. Dus in drie maanden heeft u ongeveer vier bladeren. Op deze manier kan een Aloë Vera plant makkelijk tien jaar oud worden.

Genezende werking

Medische studies tonen de werkzaamheid van de gel bij huidziektes, wonden, brandwonden, zonnebrand, acne, psoriasis, eczeem en insectenbeten. De opname van de plant ter versterking van het immuunsysteem en andere systemen is nog niet bewezen. Raadpleeg eerst een arts voordat u de gel gaat gebruiken.

Volgens de “World Health Organization” (WHO) is de gel van de Aloë Vera plant beter dan bewerkte producten zoals cosmetische crèmes en dergelijke. Bestanddelen van de crème kunnen invloed hebben op de actieve stoffen van de Aloë Vera plant. Maar als u nog steeds liever producten met Aloë Vera wilt kopen, moet u er altijd voor zorgen dat het een BIO of IASC (International Aloe Science Council)-stempel heeft. Dit garandeert dat er een controle heeft plaatsgevonden van de grondstoffen en de verwerking.

Hoe gaan we te werk?

Wanneer u een blad heeft afgeknipt, wacht dan totdat er geen geel sap meer uitkomt. Deze vloeistof is hars die de sterk irriterende actieve stof ' Aloïne ' bevat: deze werkt zuiverend en is licht giftig!

Nadat het gele sap volledig uitgelekt is, kunt u een groot stuk van het blad afsnijden. Doe de rest in een plastic zak en berg hem op in uw koelkast. Daar kan het een paar dagen worden bewaard. 

Voor extern gebruik
Snij het blad aan stukjes. De zichtbare gel kan worden toegepast op de wond op uw huid. Dit heeft een verkoelende en verzachtende werking.

Voor intern gebruik
Zoals hierboven al aangegeven: raadpleeg eerst een arts voordat u Aloë Vera gaat slikken. Indien u een akkoord heeft, kunt u een mespuntje van de gel innemen of vermengen met uw voedsel. Niet opwarmen, omdat de genezende ingrediënten dan zullen worden vernietigd.