vorst

Bomen en struiken water geven in de winter

In de winter daalt de temperatuur en begint voor veel planten een rustperiode. De kou is vaak niet het probleem voor je planten, maar een gebrek aan water kan er daarentegen wel voor zorgen dat ze uitdrogen.

De heersende opvatting dat planten in de winter geen water nodig hebben is helaas niet waar. In de winter lijkt er, in tegenstelling tot de zomer, voldoende water in de buurt te zijn, maar dit water is er niet in de juiste vorm. Wanneer de aarde voor langere tijd bevriest, of bedekt is met sneeuw, kunnen sommige planten niet voldoende water krijgen. Het bevroren water is niet beschikbaar voor de planten, omdat ijskristallen niet door hun wortels opgenomen kunnen worden.

Door de sterke zonnestralen in de winter verliezen vooral groenblijvende planten veel water via hun bladeren. Op vorstvrije dagen is het daarom verstandig om de struiken en bomen in je tuin water te geven. Controleer regelmatig je planten op tekenen van droogte. Tekenen van uitdroging zijn bijvoorbeeld verdroogde bladeren.