wilde wingerd
Realise your gardening dreams

Verfraai je muur met de wilde wingerd

De wilde wingerd (parthenocissus tricuspidata) is een populaire klimplant. Dankzij de vertakte uitlopertjes kan deze plant snel en zonder enige steun tegen de muren van bijvoorbeeld je huis opklimmen. De wilde wingerd heeft gedurende het jaar donkergroene bladeren. In het najaar verfraait de wilde wingerd muren met zijn vuurrode bladeren. Dankzij de grote bladeren blijven huizen koel op warme zomerse dagen. Maar waar komt de wilde wingerd vandaan? Hoe plant je deze klimplant en waarmee moet je rekening houden voor en tijdens het planten?

De wilde wingerd komt uit een regio in Azië en voelt zich zeer comfortabel op zonnige tot schaduwrijke muren. Hoe meer zon hoe roder de herfsttinten. Als de bladeren geen zon krijgen, zullen ze niet zo heftig van kleur veranderen. Maar voordat je je huis versiert met deze klimplant moet eerst de muur gecontroleerd worden op scheuren. Scheuten kunnen tussen de scheuren groeien en daardoor schade veroorzaken.

Nadat je je muur gecontroleerd hebt, ben je klaar voor het planten. Een geschikte periode hiervoor is tussen oktober en maart. Het beste is om met één plant te beginnen omdat deze snel in de breedte kan groeien en omdat er snel nieuwe scheuten groeien. De snel groeiende wilde wingerd kan tot wel 20m hoog groeien. Als je nog meer planten in één keer wilt planten, dien je minimaal een afstand van 2m tussen de planten te houden. De planten zijn verkrijgbaar bij bouwmarkten, tuincentra of boomkwekerijen.

autmn leaves

Planten

Schep een gat van 50cm diep. Wilde wingerds geven de voorkeur aan waterdoorlatende en kleiige tuingrond die enigszins vochtig is. Dat is waarom er wat klei en water in het gat gedaan moet worden. Nu kun je de plant planten. Vul het gat met aarde en druk dit aan. Hierna de plant water geven. Zo kun je zien hoe de plant tegen de muur gaat opklimmen.

Voeg kunstmest in één keer toe, want teveel kan de prachtige kleurenvorming belemmeren. De wilde wingerd krijgt vroeg in de zomer blauw-zwarte bessen. Voorzichtig: niet eten - ze zijn giftig! Alleen vogels kunnen hier tegen en zijn blij met deze kleine snack.

virginia creeper that grows around a tree

Snoeien

In de nazomer kan de wingerd worden teruggesnoeid om snelle groei te verminderen. De oude takken kunnen worden verwijderd en de jonge scheuten ingekort. Door dit te doen houd je de groei van de wingerd beter in de hand. Daarnaast voorkom je schade aan goten of andere delen van je huis. Na het snoeien zullen de zelfklevende uitlopertjes aan de muren blijven kleven. Deze brand je weg met behulp van een gasbrander. Met een borstel maak je de rest schoon. Advies: denk goed na waar je een wingerd plant. De zelfklevende uitlopertjes kunnen de muur beschadigen.
Ondanks alles is het een ware lust voor het oog.