Man staat in tuin met tuingereedschap

Uien planten

Uien zijn tegenwoordig nauwelijks weg te denken uit de tuin en keuken. Het is één van de belangrijkste groentesoorten die overal voordelig te koop is. De ui kwam oorspronkelijk in de Middeleeuwen vanuit India naar Europa.

Uien ontkiemen al bij temperaturen tussen de 2-3 graden Celcius en zijn bestand tegen lichte vorst. Daarom kan je al in februari beginnen met uien zaaien in de volle grond. De aarde moet fijn en los zijn, niet te zwaar en leemachtig. Om ervoor te zorgen dat de bol groot en gezond wordt, moet het zaad geplant worden in een los bed van niet meer dan een centimeter diep. Na het ontkiemen van de zaden moeten de overtollige zaadknoppen overgeplant worden, zodat de resterende uienplanten ieder ongeveer 30 x 30 centimeter ruimte hebben. Maak de uienbedden regelmatig vrij van onkruid door de aarde voortdurend los te maken door grondig te schoffelen. Sommige uienvariëteiten bloeien van juni tot juli. Zodra er bloemen op de uien te zien zijn, moet je deze verwijderen zodat de voedingsstoffen in de bollen terechtkomen en de plant deze niet gebruikt om zaden te ontwikkelen. Oogsten kan van juni tot september. Het is een goed moment voor de oogst wanneer de uienbladeren droog en verdord beginnen te worden. De geoogste uien droog je goed, bijvoorbeeld in de zon, en sla je vorstvrij op.

Onkruid schoffelen

Uien hebben verschillende genezende krachten.

Al in de Middeleeuwen gebruikte mensen de ui als smaakmaker en geneeskrachtige plant. Een doormidden gesneden ui helpt uitwendig tegen insectenbeten. In de natuurgeneeskunde wordt de ui gebruikt voor aandoeningen van de luchtwegen, tegen hoesten en verkoudheid.