city gardening on a balcony
Realise your gardening dreams

Tuinieren bij maanlicht

Veel tuiniers zweren dat ze betere oogsten en beter bloeiende planten krijgen als zij de maan volgen. Maankalenders geven advies over wat te doen in de tuin bij welke stand van de maan.

Eb en vloed bewijzen dat de maan invloed heeft op de aarde. Bij eb wordt het water gedreven naar de zee, terwijl bij vloed het water naar de kust wordt gestuwd. De maan bepaalt ook de kracht van de getijden. Het getijverschil is sterker bij volle maan en nieuwe maan dan bij halve maan.

clickup licht

De standen van de maan

De maan verandert van volheid en van hoogte. De stijging en daling komen door de verschillende standen van de maan. De standen verschillen door de rotatie van de maan rond de aarde. Deze rotatie is verantwoordelijk voor de volledige, halve en nieuwe maan en duurt 29,5 dag.

De verandering van de hoogte van de maan is ook bekend als de aflopende en oplopende fase. Het diepste punt bevindt zich in het sterrenbeeld Boogschutter. Van daaruit stijgt hij tot het keerpunt Tweelingen, daarna weer terug naar Boogschutter.

Als het gaat om tuinieren bij maanlicht, kan het voller worden van de maan worden voorgesteld als uitademing van de aarde. De plantsappen worden aangetrokken door de maan en bereiken de bovenste delen van de plant. Deze fase is zeer geschikt om bijvoorbeeld fruit te oogsten. Dankzij het ​​sap in de bovenste delen van de planten worden de vruchten rijper.

Het minder vol worden van de maan kun je je voorstellen als het inademen van de aarde. Water en voedingsstoffen vallen terug naar de lagere delen van de plant. Dit is een goed moment om bijvoorbeeld aardappels, radijs en uien te oogsten - dus elk knolgewas. Het snoeien van de heg kan ook, want op deze manier verliest de heg minder plantensap. 

Op het moment dat de maan zijn laagste punt bereikt, is het de perfecte tijd om je gazon te verzorgen. Onkruid kan worden verwijderd en het gazon kan worden gemaaid. Beide groeien trager door deze stand van de maan.

maan

Van stand naar stand

Maantuiniers gaan ervan uit dat de maan haar krachten van het sterrenbeeld stuurt naar waar het zich bevindt ten opzichte van de aarde. De vier elementen lucht/licht, water, vuur/warmte en aarde worden door de maan gebruikt om over te brengen naar de aarde.

De twaalf standen zijn verdeeld in groepen die driehoek worden genoemd. Er zijn vier driehoeken die bestaan ​​uit drie constellaties (maanstanden). Elke driehoek staat voor een element en dus voor een groep van planten. Er zijn driehoeken voor wortels, bloemen, bladeren en vruchten.

tuin in de avond met lichtjes

Driehoek voor driehoek

Worteldriehoek:      Element: Aarde 
                                    Sterrenbeelden: Maagd, Stier, Steenbok
Bloemdriehoek:      Element: Lucht/licht
                                    Sterrenbeelden: Weegschaal, Tweelingen, Waterman
Bladerdriehoek:      Element: Water
                                    Sterrenbeelden: Schorpioen, Kreeft, Vissen
Fruitdriehoek:          Element: Vuur/warmte
                                    Sterrenbeelden: Leeuw, Ram, Boogschutter

Elke driehoek heeft zijn eigen dagen in de maankalender - ze zijn afhankelijk van waar de maan op dat moment staat. Zo zijn er dagen voor fruit, bladeren, bloemen en wortels. De kalender adviseert welke kruiden, groenten, bloemen of struiken geschikt zijn om te planten, te snoeien of te oogsten.

Je vindt maankalenders op het internet - om af te drukken of om te bestellen. Wees niet verbaasd als je hier en daar verschillen tegenkomt. Er zijn twee verschillende astrologiesystemen waarop de kalender betrekking heeft. Er is de klassieke, tropische astrologie en de siderische astrologie.