Vorst

Struiken beschermen tegen vorst

Neem in de winter maatregelen om je struiken te beschermen tegen de vorst, zodat je het volgende tuinseizoen weer van de struiken kan genieten.

Er zijn twee redenen om vorstbescherming in februari serieus te nemen: ten eerste omdat de zon, die nu al een stuk sterker is, overdag soms voor een krachtige opwarming zorgt en daardoor in combinatie met een strenge nachtvorst een vaak dodelijk contrast vormt met de dagtemperaturen. Ten tweede omdat de bevroren grond (of dit nu de aarde in de tuin is of de aarde in de pot) onmogelijk maakt voor de planten om er water uit op te nemen. Vooral groenblijvers lopen nu dus een groot risico om uit te drogen. In beide gevallen zit je veilig als je als volgt te werk gaat:

Bescherm gevoelige planten, zoals leifruit voor muren (vooral witte muren die veel zonlicht weerkaatsen), maar ook blootgestelde rozen en groenblijvende bladheesters, tegen sterke zonnestraling en opwarming overdag, door ze te beschaduwen met vilt en stromatten. Bij kleinere planten is het soms voldoende om ze dik in te pakken met sparrenhout.

Geef voldoende water

Deze maatregelen zijn ook nuttig voor dorstige groenblijvers. Indien je bovenstaande maatregelen neemt gedurende het winterseizoen, zorg er dan wel altijd voor dat je planten voldoende water krijgen. Geef deze planten als er een vorstperiode voor de deur staat overvloedig water (ongeveer 10 liter per vierkante meter), zodat ze voldoende water kunnen opnemen voordat de vorst begint. Zo zijn je planten beter beschermd tegen de uitdrogende effecten van de weersomstandigheden.

Tip: zorg er bij kuipplanten in de winter niet alleen voor dat de planten beschermd zijn tegen vorst, maar ook dat de plantenbak zelf vorstbestendig is (bijvoorbeeld vorstbestendig kunststof of vorstbestendig gebakken aardewerk). Dergelijke bakken kunnen ook scheuren door vorst als je er niet voor zorgt dat overtallig water uit de potten kan stromen. Zet de potten daarom op keramische voetjes of leg er kleine latjes hout onder. Zorg er in dit geval wel voor dat de pot stabiel staat en niet kan omvallen.