rhubarb

Rabarber – groente of fruit?

Ken je een plant met grote groene bladeren en een lange rode steel? Rabarber (Rheum Officinale Baillon) is een groente die het hele jaar door groeit en makkelijk is onderhoud. Ten onrechte wordt rabarber vaak gerekend tot de fruitsoorten. Dit komt door de zure, fruitige smaak en het feit dat het vooral gebruikt voor desserts. De oogsts tijd is begin april. Deze maand is ook geschikt voor het planten van groenten in je tuin - als je dat nog niet gedaan hebt.

De oorsprong van deze groente met grote bladeren ligt in Azië. Het behoort tot de klasse van de duizendknoop achtige (Polygonaceae) net als veldzuring (Rumex acetosa).

De eetbare rabarber steel bevat actieve ingrediënten zoals kalium waarvan wordt gezegd deze voor dehydratie zorgt. Een positief effect op het cardiovasculaire systeem hebben ingrediënten als magnesium, ijzer, fosfor en jodium. Van tannines, glycosiden, etherische oliën, appel-en citroenzuur en ook de intestinale vriendelijke pectine wordt gezegd dat dit gezondheidsbevorderende effecten zou hebben.

Je kan alleen de stengels van de rabarber eten. Verwijder onmiddellijk de bladeren en gooi ze op de composthoop. Deze bevatten het giftige oxaalzuur, dat nierfalen of stofwisselingsziekten kan overbrengen. Dat is ook de reden waarom je rabarber niet moet oogsten na 24 juni - na deze datum is het aandeel oxaalzuur extreem hoog.

rabarber in de grond

Ideale plek

De groente is nagenoeg onderhoudsvrij. Toch moet je goed nadenken over de plek van de groente.
Deze vaste plant kan niet worden herplant in de eerste jaren. De wortels van de vorstbestendige groente moeten zich goed in de aarde kunnen hechten. Rabarber mag de eerste twee jaren niet geoogst worden. De ideale plek voor rabarber is een zonnige plek tot half in de schaduw. De grond moet vochtig en waterdoorlatend zijn. Vanwege het feit dat rabarber lange tijd op dezelfde plek blijft staan, moet de bodem goed voorbereid zijn. Verwijder al het onkruid, meng compost en organische meststoffen in de bodem en doe het uitgraven goed. Laat daarna de bodem 2-3 weken rusten.

Nu is het tijd om je groente te gaan planten. De meest eenvoudige manier om dit te doen is het gebruik van wortelstokken die je kan kopen via de vakhandel, bouwmarkten of tuinders. Plant de wortelstokken 2-5 cm diep en op een afstand van 70 tot 100 cm van elkaar. Het gebruik van rabarber zaadjes raden wij sterk af omdat deze moelijk groeien.

rabarber stelen

Oogst

De groente kan geoogst worden in het tweede jaar van april tot juni. Wanneer het tijd is om te oogsten, neem dan een ​​scherp mes en snijd de stengels af tot aan de grond. In het eerste oogstjaar moet je alleen 3-4 stengels in één keer afsnijden. De resterende stengels zorgen voor de energie van de plant. Indien je meerdere keren wilt oogsten met behulp van compost of organische meststof, wees er dan zeker van dat je de wortels niet beschadigd.

Als de rabarber te groot gegroeid is, kan je hem uitgraven. Graaf de plant voorzichtig uit en zet het terug op een andere plaats met meer ruimte. Je kan de wortelstok ook splitsen met de hulp van een schoon en scherp mes of scheppade om twee planten te krijgen. Voordat je gaat splitsen wees er dan zeker van dat elke helft heeft minstens één knop heeft.