harvest time for pumpkins
Realise your gardening dreams

Tijd om pompoenen te oogsten

De oogsttijd van winterpompoenen is afhankelijk van het soort pompoen. Over het algemeen begint de pompoenoogst tussen eind augustus en eind oktober. Met een paar kleine trucjes kom je er snel achter wanneer je de pompoen kan oogsten.

Wanneer de groeifase van de pompoenen voorbij is, worden de stengels droog en houtachtig. Als de stengel erg houtachtig is, kan je de pompoen oogsten. Een ander kenmerk van een rijpe pompoen is de rijke kleur die de pompoen heeft als hij volledig rijp is. Nog een kenmerk van een rijpe winterpompoen: een hol geluid als je er op tikt. Zodra de eerste nachtvorst plaatsvindt, mag je geen pompoen meer oogsten. Oogst daarom niet te laat!

Zorg er tijdens de oogst voor dat de pompoenen niet beschadigd raken. Als pompoenen worden geplet of op een of andere manier beschadigd, start al vrij snel het rottingsproces en kan je helaas niet genieten van je zelfgekweekte pompoenen. Na het oogsten moet je de pompoenen grondig schoonmaken, zodat er geen bacteriën en schimmels in de grondresten vermenigvuldigen. Vervolgens bewaar je de pompoen op een droge plek. Als je al deze tips opvolgt, kan je je verheugen op een succesvolle pompoenoogst.

pompoen in moestuin

Recept

Heb je nog geen idee wat je met je pompoenen wil doen? Maak je geen zorgen, hier volgt een heerlijk recept:

Pompoen met groenten

  • 1 courgette

  • ½ prei

  • 1 paprika

  • ½ pompoen

  • Groentebouillon

  • Optioneel: feta

Was en snijd de groente fijn. Stop vervolgens alles in een grote pan. Giet er de groentebouillon geleidelijk overheen. Laat de bouillon intrekken totdat het een gladde saus wordt. Optioneel: snijd de feta in kleine blokjes en voeg het toe. Als bijgerecht kan je prima rijst of aardappel serveren.

pompoenen