denneboom

Onderhoudstips voor kerstbomen

De meerderheid van de Europese kerstbomen worden gekweekt in Denemarken. Tegen de tijd dat de dennen of sparren in je woonkamer staan, hebben ze al een lange weg afgelegd. Dit betekent dat de juiste zorg voor je kerstboom des te belangrijker is om er optimaal van te kunnen genieten.

De meeste kerstbomen zijn dennenbomen en sparren. Het meest opvallende verschil tussen die twee is eenvoudig: een dennenboom heeft zachte naalden terwijl een spar stekelige naalden heeft. Dit maakt de verzorging van de spar minder aangenaam. Daarnaast verliezen sparren meer naalden dan dennenbomen, die meestal slechts een paar naalden verliezen.

Sparren die al veel naalden kwijt zijn, zijn gegarandeerd ouder, net als dennenbomen waarvan takken al verschrompeld zijn. Gezien lokale verkopers niet lokale kerstbomen hoeven te verkopen, kunnen ze altijd geïmporteerd worden. Controleer daarom of de kerstboom vers wordt aangeboden. Gelukkig komen de meeste kerstbomen rechtstreek van de kwekerij.

De beste plek om de kerstboom te stallen tot je klaar bent om hem te versieren is buiten, bij voorkeur op een droge plek zoals de garage.

Kerstbomen die je water kan blijven geven blijven verser. Kerstbomen die in een, met de voet bediende, voetstuk staan gemakkelijker te hanteren: plaats het voetstuk, bevestig de klem op zijn plaats en je bent klaar. Vraag aan de verkopen om de stam op de juiste diameter te schillen zodat je thuis niet met een zaag of bijl aan de slag hoeft.

Kerstbomen met kluit

Het is belangrijk om een boom met kluit tijdens de winter stap voor stap te laten acclimatiseren aan de temperatuur binnenshuis. Dus plaats hem eerst buiten, dan in de garage of schuur en vervolgens pas in de woonkamer. Vergeet niet om de kerstboom vochtig te houden! Herhaal het proces in omgekeerde volgorde wanneer je de boom weer bijvoorbeeld terug in de tuin wil plaatsen. Dit zorgt voor een reële kans op overleving van de boom.