kruiden

Maak je eigen kruidenthee

In de koude wintermaanden is een warme thee een heerlijke manier om jezelf van binnenuit op te warmen. Een zelfgemaakte thee van gedroogde kruiden is een smakelijk alternatief voor koffie of andere warme dranken.

Natuurlijk is er een breed scala aan verschillende kruidentheeën verkrijgbaar in de winkels, maar het is niet per se nodig om daar geld aan uit te geven. Je kan heel gemakkelijk zelf kruidenthee maken, mits je in september je kruiden hebt geoogst en bewaard. Deze kan je nu gebruiken om je eigen thee te maken. Als je geen kruiden hebt bewaard, kan je ze natuurlijk ook gedroogd kopen.

Je hebt geen speciale kennis nodig om thee te zetten. Naast de gedroogde kruiden is het de moeite waard om eens in het kruidenkastje te kijken. Karwij past bijvoorbeeld goed bij salie. Voor saliethee heb je een bepaalde hoeveelheid gedroogde salietakjes nodig. Hetzelfde geldt voor kamillethee, hier worden de bloemblaadjes van echte kamille gebruikt die de basis vormen voor de thee. Lindebloesemthee is bijvoorbeeld een populaire thee die wordt aanbevolen bij verkoudheid. Experimenteer zelf en maak de lekkerste combinaties!

Over het algemeen wordt kruidenthee bereid met kokend water. De trektijd is ongeveer 8 tot 10 minuten. Daarna kan je de kruidenthee inschenken en ervan genieten.