MicroCutting assortiment

Tuinkruiden oogsten

Van laurier tot aan munt, en dille tot aan rozemarijn. We gebruiken steeds meer verse, tuinkruiden in de keuken. In dit blog vertellen we je meer over het planten, verzorgen en oogsten van 8 populaire tuinkruiden.

Bieslook

In april kan je bieslook buiten planten. 6 tot 8 weken na het zaaien kan je bieslook al oogsten en dit kan het hele jaar door. Het is wel belangrijk dat de plant goed geworteld is voordat je hem gaat oogsten. Als je bloemen wegknipt, stimuleer je de plant om meer groen aan te maken. De bloemen kan je daarentegen ook eten. Knip niet te dicht bij de bol, de kans bestaat dan dat hij niet meer goed groeit. Bieslook overleeft goed tijdens de winter.

Rozemarijn

Het planten van de rozemarijn doe je het beste van april tot eind juni. Snoeien is het gehele jaar mogelijk bij rozemarijn, maar oogst nooit meer dan 1/4e van de struik. Rozemarijn is winterhard maar wel gevoelig voor vorst. Zeker de jonge planten kunnen dood gaan door kou en regelmatige regenval. Als je rozemarijn regelmatig knipt voor gebruik in de keuken, hoef je hem niet meer te snoeien. Doe je dat niet? Snoei hem dan na de bloei en na de winter.

rozemarijn

Munt

Er zijn tientallen soorten munt, je kan het niet alleen gebruiken in gerechten zoals desserts, maar ook thee van maken. Als je munt zelf wil kweken dien je in maart te zaaien. Potten of stekken gaat makkelijker en doe je in april/mei. Munt kan je oogsten wanneer je wil, mits de plant groot genoeg is en er nog genoeg overblijft zodat hij weer verder kan groeien. Iedere winter gaat de munt dood. Snoei in maart de oude takken weg zodat hij in het voorjaar weer mooi uitloopt. Muntblaadjes kan je plukken, maar stelen kan je beter knippen. Wil je het hele jaar door genieten van verse munt? Vries dan wat takken in zodra je genoeg hebt.

Tijm

Het planten van tijm kan je het gehele jaar doen, behalve in de winter. Dit geldt ook voor het oogsten, let dus op tijdens vorst want dat kan schade veroorzaken. Tijm heeft de sterkste aroma vlak voor de bloei, dit is vaak in juni/juli. Na de bloeiperiode kan je hem snoeien, maar doe dit niet tot op het oude hout want hij groeit niet snel. Als je hem oogst, oogst dan dus ook niet te veel. Zorg er in ieder geval voor dat er altijd 1/3e van de plant blijft staan. Verse takjes zijn het lekkerste, maar je kan ze een paar dagen bewaren. Rol de tijm dan losjes in een keukenpapiertje en bewaar het in de koelkast.

tijm en munt

Dille

Dit kruid leent zich niet voor het planten, hij houdt er namelijk niet van om verplaatst te worden. Dille kan je daarom beter ter plekke zaaien, dit kan tussen eind maart en begin juni. Hij kan zelfs een meter hoog worden. Je kan dille de gehele zomer oogsten. Als de dille begint te bloeien bevat hij de meeste smaak, ook de bloemen zijn eetbaar. Dille kan je tot zo’n 5 tot 10 cm boven de grond oogsten en is een eenjarige plant.

Salie

Je kan deze kruiden het gehele jaar door planten, behalve als het vriest. De beste tijd is daarentegen het voorjaar. In dezelfde tijd van het jaar dien je de salie ook een beetje terug te snoeien. Als je dit niet doet gaat de onderkant verhouten. Salie is het gehele jaar door te oogsten, maar liever niet in het najaar als de plant in rust gaat. Snoei hem ook nooit kaal, salie heeft een bos bladeren nodig voor de groei. Strenge vorst overleeft de salie niet, zet hem dan indien mogelijk binnen.

salie

Basilicum

Is niet winterhard en wordt daarom vaak als eenjarige plant gezaaid. Vanaf half mei kan je hem planten. Je kan basilicum oogsten als de plant minimaal 20 cm hoog is en het oogsten kan het gehele jaar. Het beste is om de top van de plant te oogsten en de onderkant te laten zitten zodat hij steeds voller wordt. Laat altijd minimaal 1/3e van de plant staan.

Koriander

In het voorjaar kan je de koriander buiten planten. Van april tot augustus kan je de plant zaaien. Wanneer de plant ongeveer 15 cm is dien je hem te snoeien, dit stimuleert de groei. Snoeien doet groeien! Koriander kan je flink afknippen als je het nodig hebt in de keuken, laat wel minstens 1/3e van de plant staan. Helaas kan koriander niet tegen vorst.