Kamerplant

Kamerplanten verpotten

Eens in de zoveel tijd heeft je kamerplant een grotere pot nodig, maar wanneer? Hoeveel groter moet de nieuwe pot zijn en hoe verpot je je kamerplant? In dit blog vertellen we je er alles over.

Om te voorkomen dat je planten te weinig voeding krijgen, moet je ze zo nu en dan verpotten. De nieuwe pot moet ongeveer twee centimeter groter zijn dan de vorige. Je kan hiervoor kleipotten of kunststof potten gebruiken. Het voordeel van het gebruik van een kleipot is dat het water gemakkelijker kan verdampen en dat er minder vaak water in de pot blijft staan.

Je kan het juiste moment voor het verpotten meestal herkennen aan het feit dat er wortels aan het oppervlak verschijnen. De reden hiervoor is dat planten na verloop van tijd steeds meer wortels gaan produceren, die alle grond in de pot opslokken. Wortels in het drainagegat zijn niet per se een teken om te verpotten. Als je het zeker wil weten, til de plant dan uit de pot. Zo kan je de bestaande wortels inspecteren. Verpotten is nodig als er een witte korst op de grond zichtbaar is. Dit kan veroorzaakt zijn door te hard water of verzilting.

Voor het verpotten kan je de wortelkluwen het makkelijkste losmaken van de plantcontainer wanneer de aarde aan de oppervlakte enigszins is opgedroogd. Til de plant uit de pot en plaats hem in een waterbad. Oude en dode wortels snijd je af voordat je de plant opnieuw gaat potten. Het is ook goed om de wortels een beetje los te maken. Vul de nieuwe, grotere pot vervolgens met een drainagelaag, bijvoorbeeld van fijn grind, piepschuimbolletjes of hydrokorrels. Daarna volgt een laag humusrijke potgrond. Plaats de plant in het midden van de pot zodat deze op dezelfde hoogte staat als in de vorige pot. Let op dat je de pot niet tot aan de rand vult, zodat je de ruimte hebt om water te geven. Druk vervolgens de aarde licht aan. Vergeet niet om na het verpotten de plant water te geven, zodat de gaten in de grond worden opgevuld.

De beste tijd om planten te verpotten is aan het begin van de groeiperiode. Het seizoen is hierbij niet erg belangrijk. Je moet echter voorzichtig zijn als de plant in de rustperiode zit. Verpot de plant dan niet omdat er ander vocht ophoopt in de grond en de wortels kunnen gaan rotten. Over het algemeen geldt: verpot je kamerplanten iedere 2 á 3 jaar. Als het een grote plant is, is het vaak voldoende om de bovenste laag aarde te verwijderen en te vervangen voor nieuwe, voedselrijke aarde.