tomatenplant
Realise your gardening dreams

Je eigen tomatenzaadjes

Ook tomaten kweken in je tuin? We leggen je uit hoe je het beste tomatenzaadjes verzamelt zodat ze volgend jaar mooie en lekkere tomaten geven. Het enige wat je nodig hebt is een mooie, rijpe en sterke tomaat.

tomatenplant

Snij de tomaat eerst in twee. Wrijf de twee delen tegen elkaar zodat de zaden en de pulp los komen van het vel. Nu zijn er twee opties.

De eerste optie is om de zaden uit de pulp te halen en ze laten drogen op keukenpapier. Als je ze in je tuin plant, kan het heel lang duren voor ze kiemen. De reden hiervoor is dat de buitenste laag van de zaden die snelle kiemkracht belemmert. Deze laag moet eerst verwijderd worden door de plant voor hij kiemt.
 

De tweede optie is dat je de buitenste laag verwijdert. Dit kan eenvoudig door de zaden en pulp in een glas water te doen. Dit glas moet 3 dagen op een warme plaats bewaard worden. Ververs het water elke dag. Wacht niet langer dan 3 dagen, anders beginnen de zaden te kiemen.

Na dit fermentatieproces zeef je het water uit de pulp. Doe vers water bij de pulp en schudt er zachtjes mee. Dit verwijdert de resterende pulp. Dit herhaal je tot het water schoon is. Tot slot leg je de zaden op keukenpapier, zodat ze kunnen drogen. Als je deze zaden zaait, zul je merken dat ze snel kiemen omdat de buitenste laag verwijderd is.
 

vrouw met tuinhark

Bewaar de zaden in een open glazen pot. Als je verschillende soorten tomaten hebt, raden we je aan om ze allemaal in aparte potten te zaaien en er een etiketje met de naam op te doen. Bewaar de glazen potten op een donkere en koele plaats. Zo blijven de tomatenzaden tot wel acht jaar kiemkrachtig.