appelboom
Realise your gardening dreams

Het oogsten van appels en peren

Of het nu groene, gele of rode zijn, appels zijn altijd lekker, gezond en vol vitamines. Peren zijn eveneens een belangrijke bron van vitamines en voedingsstoffen. Eind van de zomer is het hoogseizoen voor beide van deze pitvruchten. Om lang van ze te kunnen genieten is het belangrijk om ze op het juiste moment te oogsten en op de juiste manier te bewaren.

fruitplukker

Wachten op het perfecte moment

In het algemeen is het belangrijk om appels en peren niet te vroeg te plukken, omdat deze vruchten veel zon nodig hebben om goed te rijpen. Als ze te vroeg worden geplukt, kunnen ze hun smaak en zachtheid verliezen. Echter, peren in het bijzonder mogen niet te lang blijven hangen aan de bomen omdat ze niet sappiger worden maar eerder overrijp worden. Daardoor verliezen ze hun stevigheid.

De mate van rijpheid wordt beïnvloed door meerdere factoren, dus is het bepalen van het perfect oogstmoment zeer moeilijk. Het weer speelt natuurlijk een belangrijke rol. Het aantal uren zon kan de vruchten sneller of langer doen rijpen. De plaats van de boom in de tuin en de variant van de appel of peer bijvoorbeeld, of dat de boom vroeg of laat rijpt, kunnen de oogsttijd beïnvloeden.

Is het fruit rijp?

Volgens oude tuinregels bepaalt de kleur van de kern de rijpheid van het fruit. Daarom moeten appels en peren worden geplukt wanneer de kern wat donkerder is geworden. De beste manier om het fruit te controleren op rijpheid is een op de grond gevallen vrucht in twee te snijden, zeker voor peren. Reken niet altijd op deze methode voor appels, aangezien er appelsoorten zijn die misschien niet altijd even rijp zijn, zelfs als hun kern bruiner is.

Er bestaan zelfs soorten die pas echt rijp zijn na enkele weken opgeborgen te worden. Om zeker te zijn dat de appels en peren rijp genoeg zijn om te oogsten, is de “draaitest” ideaal voor soorten met een voldoende lange steel. Kantel de vrucht op zijn stam tot 90 graden, of liever op zijn kant. Als de vrucht rijp genoeg is dan zal het gewoon van de tak vallen. Als de stengel blijft hangen aan de boom en het fruit valt, dan moet je nog iets langer wachten om te oogsten.

peren

Oogsten – een interessant weetje

Indien je in de winter nog wilt genieten van je fruit, dan raden wij je aan om het goed te bewaren. Enkel gezond en onbeschadigd fruit is geschikt voor opslag. Daarom is het belangrijk om extra voorzichtig te zijn wanneer je manden vult met jouw fruit. Enkel onbeschadigd fruit kan maanden bewaard worden.

Met de GARDENA fruitplukker kan je voorzichtig en zonder ladder fruit plukken, zelfs hoog in de bomen. De GARDENA fruitplukker is voorzien van een klein mesje aan de rand zodat appels en peren niet beschadigd worden tijdens het oogsten. Als je het fruit lang wilt bijhouden, oogst het dan niet op te warme dagen. Aangezien nat fruit sneller rot, is het afgeraden om fruit te oogsten op natte dagen.

Slim fruit bewaren

Vroegrijpende soorten kunnen minder lang opgeborgen worden, dus wordt aangeraden om bepaalde laatrijpende soorten te kiezen. Als je kiest voor de juiste soort, kan je ze zeker lang bewaren, zelfs tot en met Nieuwjaar. Controleer het fruit nauwkeurig voor je het opbergt. Enkel het beste fruit, zonder butsen of rotte plekjes, mag opgeborgen worden tijdens de winter. Idealiter zit de steel nog aan het fruit vast. We raden aan om het fruit wekelijks na te kijken. Zo kan beschadigd of minder vers fruit meteen gebruikt worden.

Bewaar nooit appels samen met andere vruchten of aardappelen. Appels stoten ethyleen uit en dit versnelt het rijpingsproces van andere vruchten. Appels en peren worden het best bewaard op een koele en vochtige plek, liefst bij temperaturen van tussen 1 en 3°. Een koele, donkere kelder, een vorstvrije garage of een koele zolder zijn bijzonder goede plaatsen om fruit te bewaren.

emmer appels