Bladeren

Herfstversiering en knutselplezier voor het hele gezin

Leuke versiering geeft een huis een knusse, gastvrije indruk. Zelfgemaakte versiering heeft vaak een eigen charme die persoonlijk en uniek is. Als je de volgende tips volgt, kan niets je ervan weerhouden thuis een gezellige herfstsfeer te creëren. Met het juiste gereedschap, een beetje fantasie en enige handigheid met klussen, maak je de mooiste creaties!

Herfstslingers

Alles wat je nodig hebt voor dit idee vind je op een herfstwandeling in het bos: kastanjes, eikels, beukennootjes, rozenbottels, kleurrijke blaadjes en ga zo maar door.

Om de slinger bijeen te houden heb je niet te dikke hobbygaren nodig. Voor de afwerking kan je bijvoorbeeld houten kralen van verschillende formaten gebruiken.

Voorbereiding

Maak eerst gaten in het midden van alle herfstspullen die je verzameld hebt. Dit gaat het beste met een hamer en een spijker. Maar wees voorzichtig: leg bij het doorprikken iets onder de voorwerpen zodat je de vloer of tafel niet beschadigt. Je kan ook een handboortje gebruiken.

Nu kan je aan de slag!

Stappenplan

  • Knip de hobbygaren op de gewenste lengte voor de slinger af.

  • Rijg het eerste voorwerp aan de garen en knoop het vast aan het uiteinde van de draad, zodat het niet kan verschuiven.

  • Nu kan je alle andere voorwerpen eraan rijgen, dicht op elkaar of met enige tussenruimte voor een luchtigere aanblik. Voor dat laatste bind je ieder geregen voorwerp stevig vast aan de garen in de gewenste positie, zodat het niet kan verschuiven.

  • Je kan de spullen uit de natuur ook afwisselen met kralen of andere aangeschafte voorwerpen.

  • Als je klaar bent, maak je aan het uiteinde van de slinger een lus zodat je hem kan ophangen.

Zo, klaar is kees: een kleurrijke slinger die er heel mooi uitziet voor het raam of boven de deur!

Kastanjebeestjes

Deze zijn zeer geliefd bij jong en oud. Voor beginners en kinderen zijn ze snel en gemakkelijk te maken en ze zien er heel leuk uit. Maar er zijn ook versies voor de gevorderde knutselaar!

Voor de eenvoudige beestjes heb je slechts kastanjes nodig en wat lucifers of tandenstokers. Voor meer gevorderde kastanjebeestjes heb je ook een mes nodig, een handboortjes, lijm, oogjes, stukjes wol etc. Laat je fantasie de vrije loop!

Kastanjegiraf

Dit is een eenvoudig kastanjebeestje. Je hebt een vrij grote kastanje nodig voor de romp. Maak aan de onderkant van de kastanje vier gaten, twee aan de voorkant en twee aan de achterkant. Steek in alle vier de gaten een lucifer of tandenstoker voor de poten van de giraf. Zoek nu vier kleine kastanjes die allemaal ongeveer even groot zijn. Dit worden de hoeven. Prik een gat in iedere kleine kastanje en breng de hoeven vervolgens aan op de luciferpoten. Maak vervolgens boven in de romp nog een gat waar je een tandenstoker in kan steken voor de kop van de giraf. Tot slot prik je nog een gat in een kleinere kastanje die je op de nek aanbrengt, dit is de kop.

Kastanjeslang

Ook dit is geen moeilijk kastanjebeestje en kan je zonder lucifers maken. Je rijgt kastanjes met een gat erdoor aan een draad, alsof je een ketting van kastanjes maakt. Voor het maken van een slang rijg je de kastanjes in volgorde van groot naar klein aan de draad. Om deze echt op een slang te laten lijken, kan je er oogjes op schilderen en er een tong op plakken van rood papier of vilt.

Voor de meer gevorderde dieren gelden geen instructies of beperkingen. Alles kan, als het maar leuk is en er mooi uitziet!