Bladverzamelaar

Herfstbladeren, wat doe je ermee?

Wonen in een boomrijke omgeving heeft veel voordelen en zorgt in september vaak voor een prachtig kleurenspel. De herfst brengt echter wel wat extra werk met zich mee, want als de bladeren vallen is het aan te raden om deze tijdig op te ruimen. Of toch niet?

Voor het gazon is het beter om ‘bladloos’ de winter in te gaan. Goed gras heeft namelijk voldoende licht en zuurstof nodig om te ademen. Bladeren kunnen gele plekken op je gazon achterlaten als ze te lang blijven liggen, maar ook bruine vlekken op je tegels door looizuur. Bladruimen voorkomt daarnaast ook gevaarlijke en gladde situaties. Pak de bladhark en ruim de bladeren op! Je kan natuurlijk ook een bladverzamelaar of bladblazer gebruiken.

Gevallen bladeren moeten ook weggehaald worden van scheuten, gras en groenstruiken, omdat deze planten kunnen reageren op natte, rottende bladeren. Om deze bladeren nuttig te gebruiken kan je bijvoorbeeld een mand met bladeren vullen en deze op een droge plek zetten. Gaat het flink vriezen? Dan kan je de bladeren prima als extra bescherming aan de voet van rozen of minder winterharde beplanting strooien.

bladhark

Onder bomen, struiken, heesters en op in de winter braakliggende bloem- en groentebedden mag zich daarentegen een laag van zo’n 10 cm bladeren ophopen. Je kan de bladeren het beste voorzichtig een beetje in de grond werken en bedekken met wat aarde, zodat ze niet zo snel wegwaaien en het ontbindingsproces wordt versneld. Zo zorg je voor een snelle vorming van verse, rijke humus. De snel verrottende bladeren van bloeiende heesters en vruchtenplanten zijn het meest geschikt voor deze procedure, waarbij de compost in de grond zelf wordt gevormd. Bij deze praktische methode om grote hoeveelheden bladeren te verwerken, fungeren de voedingsstoffen in de bladeren en het snoeisel als ecologische bemesting. Vergeet niet om overgebleven bladeren in de lente te verwijderen, zodat er voldoende frisse lucht en zonlicht bij de planten kan komen!

Je kan de droge bladeren ook in een hoek van de tuin leggen om een plek voor egels te creëren. Op deze manier kan je ook helpen het wild in je tuin te beschermen. Tijdens en na het werken in de tuin wordt vaak alles zorgvuldig opgeruimd, op deze manier blijven er bijna geen nesten of andere schuilmogelijkheden voor egels (maar ook voor vele andere nuttige dieren en organismen) over. Egels lusten gelukkig geen groente, je hoeft je dus geen zorgen te maken over je moestuin!

Herfstbladeren zijn dus niet alleen vervelend afval dat je zo snel mogelijk uit de tuin moet verwijderen. Integendeel: als je deze tips en trucs volgt kan je geld besparen op mest en speel je een actieve rol in de bescherming van dieren door egels een knus onderdak te bieden.