rozenstruik

Bladluis bestrijden: de beste methodes

Juni is de maand van de roos. In tuinierskringen wordt deze maand ook wel de "roze maand" genoemd omdat in deze maand de rozen in volle bloei staan. Om deze bloeiperiode te bereiken moeten planten goed beschermd worden tegen ongedierte zoals bladluis. Van april tot mei vermenigvuldigen bladluizen zich enorm als gevolg van de droge, hete weersomstandigheden. Typisch voor de schade veroorzaakt door bladluizen zijn een vervormd, verkleurd en kleverig, glanzend blad. Deze schade wordt opgelopen wanneer een bladluis haar zogenaamde stillet in de plant steekt om het sap te bereiken. Dit wordt dan uitgescheiden als honingdauw, die de invasie van zwarte vlek-schimmel en insecten stimuleert.

Het voorkomen van bladluis

Preventie begint bij de aanschaf van je rozen. Koop alleen gezonde, sterke planten. Deze moeten een goed gewortelde stam, minstens 3 scheuten en gezond uitziende groene bladeren hebben. Sterke groei is een voordeel tegen ongedierte. Kweken op basis van natuurlijke processen en het kruisen van de verschillende soorten planten (zoals rozen met lavendel of uien) kan ook goed helpen om ziektes te voorkomen. Grote hoeveelheden kunstmest (met stikstof) of een tekort aan water bevordert bladluizenplagen. Let op de richtlijnen bij de aankoop voor het planten en de verzorging van je rozenstruiken.

vrouw die rozenstruik snoeit

Bladluis bestrijden

Natuurlijke methodes van bestrijden

Bladluizen hebben een hele reeks van natuurlijke vijanden in de tuin: larven van lieveheersbeestjes, lieveheersbeestjes, gaasvliegen, oorwormen en ook vliegen. Wanneer er veel voedsel aanwezig is, kunnen deze bladluisjagers sterk toenemen in aantal en zal de luisaantasting afnemen. Zorg er dus voor dat je deze naar je tuin lokt. Een georganiseerde tuin waarin gewasbeschermingsmiddelen voortdurend worden gebruikt, is niet aantrekkelijk voor insecten zoals lieveheersbeestjes.

  • Als de besmetting klein is kun je de bladluizen verzamelen met de hand en deze afspoelen met een sterke waterstraal. Herhaal dit meerdere keren. Zorg na de behandeling voor een goede ventilatie.
  • Zeepoplossing: meng 1 eetlepel (ongeparfumeerde) zeep met 1 liter water. Spuit dit meerdere dagen over de roos.
  • Brandnetels: kook deze en gebruik ze meerdere dagen tot de getroffen rozen vrij zijn van bladluizen.

Verwijder zwaar beschadigde delen van de roos .

rozenstruik

Bestrijdingsmiddelen

Neemolie: neemolie is een natuurlijk bestrijdingsmiddel. Besproei de rozen met neemolie. Dit remt het leggen van eitjes en voorkomt voortplanting. Gebruik dit zo vroeg mogelijk.

Volg de instructies bij gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Het dringt de plant binnen en wordt geabsorbeerd door de bladluizen via het sap. Is slechts in uitzonderlijke gevallen als zodanig te gebruiken omdat bestrijdingsmiddelen de natuur aantasten.