Vogelvoer maken

Eenvoudig vogels voeren

Zodra het buiten kouder wordt kan je ze in de supermarkt vinden: vetballen voor het voeren van vogels, voornamelijk pimpelmezen. Maar je kan ook vrij eenvoudig zelf vogelzaad maken. Het is niet alleen leuk, het smaakt ook nog beter voor de vogels.

Belangrijk voor het voeden

Begin vroeg met het voeren. Vogels moeten leren waar voer wordt aangeboden, anders zullen ze het eten niet snel genoeg vinden als de behoefte het grootste is, bijvoorbeeld in perioden van vorst of sneeuw. Zorg ervoor dat je nooit gezouten of bedorven voedsel voert! Voor vogels kan dit leiden tot problemen met de spijsvertering of zelfs de dood.

De optimale voedingsbodem

Vetbolletjes mogen nooit ontbreken. Indien gevuld met noten of vetrijk voedsel, worden ze gezien als het ideale voedsel voor mezen. Kijk voor een goede plek met een stevige tak. Mussen en spechten zullen hier dankbaar gebruik van maken. Voedersilo’s zorgen voor de beste hygiëne. Het eten is beschermd tegen vocht en andere besmettingen omdat er slechts kleine hoeveelheden naar beneden kunnen glijden.

Zelf vetbolletjes maken

Vetrijk voedsel is het meest populair. Dit bevat de meest energierijke stoffen voor vogels in de winter. Voor het maken van een vetbol heb je het volgende nodig:

  • 1 middelgrote pot met een gat aan de onderkant

  • 1 stuk touw

  • 100 gram plantaardig vet

  • 100-150 gram zadenmix (zonnebloempitten, graanvlokken, granen chips, ongezouten noten…)

Bereiding

Doe het plantaardige vet in een pan en laat het smelten. Zorg ervoor dat het niet kookt. Voeg het mengsel met zaad of noten toe aan het gesmolten vet en laat het mengsel afkoelen. In de tussentijd kan je het touw door de bodem van de pot doen en stevig vastbinden. Doe het lauwe mengsel in de pot en laat het stollen. Bindt daarna de pot aan een tak zodat de vogels kunnen beginnen met eten.