hornbeam grow fast
magazine_rygd

Plant je natuurlijke muur van beukenhaag in de herfst

Als je een natuurlijke muur wilt planten om je te beschermen van nieuwsgierige blikken in de zomer, dan is de herfst de ideale tijd om een haag te planten. Daarmee kunnen je jonge planten hun wortels verankeren voor de winter. En staan ze sterk in het voorjaar om goed te kunnen groeien.

Eenvoudig mooi

Beukenhagen worden beschouwd als makkelijk en eenvoudig te onderhouden en ze zijn ook nog eens prachtig. In de herfst blinken beukenhagen mooi geel en hun groene tinten kleuren je tuin in de lente en de zomer. Individuele beuken kunnen tot 25m hoog worden, maar de meeste tuinliefhebbers kiezen voor beukenhagen, aangezien ze makkelijk te onderhouden zijn. Na enkele jaren van goede zorg kan een beukenhaag tot 4m hoog worden en je de privacy bieden die je verdient. Beukenhagen zijn eveneens ideaal om boogjes te creëren over paden. Zelfs in de winter verliest het niet al zijn bladeren. Een beukenhaag dient ook als schuilplaats voor vogels, die zich kunnen nestelen om zich te beschermen tegen de ijskoude wind en de harde winter. En aangezien hagen een bron zijn voor insecten, kunnen vogels zich voeden, zelfs tijdens de wintermaanden.

vrouw met heggenschaar bij haag

De beste plaats kiezen

De juiste plek kiezen voor je beukenhaag is even makkelijk als het onderhoud. Om ze de beste condities te geven om te groeien, plant je een beukenhaag het best op een half-zonnige plek. Alhoewel beukenhagen ook prima tegen plaatsen kunnen waar helemaal geen zon schijnt. De grond moet matig zuur tot alkalisch zijn voor haagbeuken zodat ze optimaal kunnen groeien. De ideale grond is eerder een zand-leemachtige textuur. Maar beukenhagen kunnen zich ook nestelen in pure zand- of kleigronden, zolang ze genoeg vocht en voedingstoffen vinden.

beukenhaag

De juiste afstand tussen de planten

Om een beukenhaag te gebruiken als natuurlijke muur, is de afstand tussen de planten van groot belang. Wanneer je planten gebruikt van ongeveer 125-150cm met wortelzak, dan moet je ongeveer 60cm tussen elke plant laten. Als je kleinere planten koopt (kleiner dan 125-150cm) zonder wortelzak, dan plant je ze met een afstand van 30 tot 50cm.

Zorg dragen voor je beukenhaag na het planten

Zodra de jonge planten in de grond zitten, is het belangrijk om de langere takken af te knippen. Dit geeft de jonge takken plaats om goed te groeien. Een snoeischaar is hiervoor ideaal. Anders groeit de plant te snel in de hoogte en in de breedte en kan het centraal gedeelte van de plant zich niet goed genoeg ontwikkelen. Normaal gezien snoei je de haag één keer per jaar tijdens eerste twee à drie jaar. Als de haag te vaak gesnoeid wordt in de eerste jaren zullen er kale plekken ontstaan. Door meststof toe te voegen in de vorm van compost (2 à 3 liter per m²) krijgt de jonge haag genoeg voedingsstoffen om zich goed te nestelen. Na ongeveer 3 jaar, wanneer de haag mooi volgroeid is, kan je de haag twee keer per jaar snoeien. Meststof toevoegen aan voedzame grond is niet echt nodig, maar met voedselarme grond is het wel aanbevolen.

Na het planten van hagen in de herfst moet je goed sproeien, zo'n 10 à 20 liter per m². Daarna is het aangeraden om te sproeien wanneer het niet vriest (als het lang niet heeft geregend). Wees wel voorzichtig – zoals vele planten zijn beukenhagen gevoelig voor waterplassen.

elektrische kettingzaag

Voorkom zoutschade in een vroeg stadium

Wanneer je beukenhagen wilt laten groeien op vorstgevoelige plaatsen, is het aangeraden om de wortels te bedekken met een laag schors, zeker tijdens hun eerste winter. Zo zijn ze beschermd tegen de vrieskou. Als de haag langs een straat of weg ligt waar auto’s langkomen, is het aangeraden om stro te gebruiken om de wortels te beschermen tegen de waterspatten. Na het planten van de haag is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond is aangelegd, zodat grote hoeveelheden smeltwater met zout de wortels van de haag niet bereiken.