poinsettias

De kerstster

Tijdens de decembermaand is de kerstster een kleurrijke en decoratieve aanwinst voor het interieur. Kerststerren horen inmiddels bij Kerstmis, net als de kerstboom. Het is niet voor niets is deze kamerplant uitgegroeid tot één van de meest verkochte ter wereld. Ze zijn haast overal verkrijgbaar in veel verschillende kleuren zoals rood, wit, roze, zalm en limegroen. Laat je ook eens verrassen door mini-kerststerren.

Tips

Bij de aanschaf van een kerstster dien je goed op te letten. In veel supermarkten staan de kerststerren bij de ingang en staan dus continu op de tocht. Omdat deze planten zeer gevoelig zijn voor kou kunnen ze beschadigd raken en heb je er niet heel lang plezier van. Het beste is om een kerstster te kopen die in een warme omgeving staat, bijvoorbeeld in een bloemenwinkel.

roze kerstster

Water geven

De kerstster mag slechts af en toe water krijgen en is zeer gevoelig voor water rond de wortels, hierdoor zullen de bladeren uitvallen. Het is het beste om water te geven als de grond helemaal droog is. Let op: zorg er wel voor dat de kerstster niet helemaal uitgedroogd is. Zacht en lauw water is het beste om mee water te geven. Na het water geven kan je het beste het overtollige water uit de pot verwijderen om het rotten van de wortels tegen te gaan. Als de bladeren beginnen te vallen heb je waarschijnlijk gedurende een lange tijd te veel water gegeven en zijn de wortels gaan rotten. Als dit het geval is moet je een tijdje geen water meer geven. Begin langzaam weer met water geven als de grond helemaal is uitgedroogd.

rode kerstster in pot

De ideale locatie

Voor een gezonde groei heeft de kerstster een lichte, warme omgeving nodig. Het moet niet worden blootgesteld aan direct zonlicht of aan sterke tocht. Een vensterbank is daarom over het algemeen niet een ideale locatie. Tijdens de zomer is het belangrijk dat de plant niet in direct zonlicht wordt geplaatst. In de winter is een paar uur zon per dag niet schadelijk voor de plant, minder dan 12 uur licht per dag is voldoende om de kleurrijke, intensieve tinten van de bladeren te kunnen ontwikkelen.

Bloeien

Wanneer de dagen korter worden, begint de kerstster te bloeien. De planten van het voorgaande jaar worden eigenlijk voor de gek gehouden om zo te bloeien voorafgaand aan Kerstmis. Omdat in veel huishoudens het licht tot laat in de avond blijft branden is de dag (ondanks de winter) nog te lang voor de planten. De kerstster zou minder dan 12 uur licht/zon per dag moeten krijgen, zodat het goed de kleurrijke, intensieve tinten van de bladeren kan ontwikkelen. Om kortere dagen te simuleren moet de plant ongeveer zes weken 12 uur per dag bewaard worden in een donkere kamer, of als alternatief beschermd worden tegen het licht door een kartonnen doos. Deze eenvoudige truc zal je kerstster laten bloeien.

kop koffie op bijzettafel

Decoratie

Versier naar eigen smaak de kerstster ook eens met gouddraad of kleine sterretjes.