olive tree
Realise your gardening dreams

De juiste verzorging voor olijfbomen

Vaak geven olijfbomen ons een vakantiegevoel. Zachte temperaturen, warme nachten en veel zon zijn de basisingrediënten voor olijfbomen. Op het eerste zicht is het natte weer van Noord-Europa niet echt geschikt voor deze bomen. Maar met enkele tips, kan je deze 'vakantiebomen' thuis laten groeien.

zwarte olijven

In het algemeen hebben olijfbomen weinig zorg nodig. En zeker oudere indrukwekkende bomen dankzij hun robuustheid. Toch is enige zorg vereist om te genieten van je olijfboom voor een lange tijd. De juiste verzorging hangt af van of jouw plant in volle grond staat of in een bloempot. Bij koude temperaturen is het aangeraden om de bomen op een vorstvrije plaats te zetten. Dus is het handiger en zeker met jonge bomen - om ze in een bloempot te planten.
 

In de zomer mag de olijfboom in volle zon staan. Het is een echte zonneklopper. Een olijfboom heeft weinig water nodig, dankzij zijn lange diepe wortels kan hij het water ver en diep ophalen. Wanneer hij bladeren begint te verliezen, moet hij water hebben. Dit komt meestal voor bij olijfbomen die in bloempotten staan. Bij warm weer, mag je gerust alle dagen gieten. Voorkom wel waterophoping, anders gaan de wortels rotten.

De meeste van de olijfbomen bestuiven zichzelf. Speciale soorten zijn echter afhankelijk van kruisbestuiving. Dat betekent dat een andere olijfboom best in de buurt van jouw olijfboom staat. Op deze manier worden de bloesems vervolgens door de wind bestoven.

olijfbomen

Wanneer je olijfbomen wil planten - in een bloempot of in de tuin - dien je ervoor te zorgen dat de grond zanderig is – dit komt overeen met hun natuurlijke habitat. De maat van de bloempot is ook van groot belang. Hij moet zeker even groot zijn als de kroon van de boom. Zo weet je zeker dat de wortels plaats genoeg hebben om te groeien.
 

Wist je dat ?

…olijfbomen ook 'de gezondheidsboom' wordt genoemd?
…olijfbomen meer dan 1.000 jaar kunnen worden?
…volwassen olijfbomen van 40 tot 70 kg fruit kunnen geven per jaar?
…olijfbomen eveneens als bonsai kunnen gecultiveerd worden?