the right cutting height for your lawn
Realise your gardening dreams

De juiste maaihoogte

Welke maaihoogte ingesteld moet worden, hangt ervan af of het gazon decoratief of functioneel gebruikt wordt. Omdat de meeste tuinen gebruikt worden om in te spelen, zonnebaden, barbecueën of vergelijkbare dingen te doen, is een gazon met een hoogte van drie tot vijf centimeter geschikt. Let er bij het maaien op dat de messen scherp zijn, zodat het gras netjes wordt afgesneden in niet al te veel inscheurt. Je hoort het gras alleen te maaien als het droog is.

Is je gazon puur decoratief, dan kan je het een beetje korter houden. Als je je gazon te kort maait, beschadig je doorgaans de grasplanten. De maaihoogte moet daarom worden ingesteld op minstens drie centimeter. 

De algemene regel is dat je het gazon zo regelmatig mogelijk maait. Vaak mulchen is ideaal, waarbij het korte gras op het gazon blijft liggen en zo als natuurlijke meststof dient. In de normale groeifase in de lente wordt één keer maaien per week aanbevolen of misschien zelfs nog vaker als je gaat mulchen. In drogere perioden, als het gras minder groeit, hoef je minder vaak te maaien. 

grasmaaier

Groeit je gazon niet goed? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zowel te kort gras als te lang gras zijn een belemmering voor een gezond groeiend gazon. Als grasplanten voortdurend te weinig gemaaid worden, oftewel als het gras vaak te hoog staat, vormen ze maar weinig nieuwe zijscheuten. In dat geval kan het gazon ongelijkmatig worden, waardoor er ruimte ontstaat voor onkruid en mos.