verticale tuin: natureup!
verticale tuin: natureup!

Aan de muur, stapelen maar en klaar: de beste planten voor je verticale tuin

Heb je niet zo veel ruimte in je tuin? Je kan nog steeds geweldige resultaten bereiken met het GARDENA NatureUp! plantsysteem. Voortaan kan je tuin omhoog groeien met het modulaire opzetsysteem voor je balkon, terras of binnenplaats. Het systeem past zich perfect aan je individuele installatie en beplantingsvoorkeuren aan. Of je nu een zonnig terras op het zuiden hebt of een schaduwrijk balkon op het noorden, voor elke ruimte kan je geschikte planten vinden. In dit artikel lees je welke planten, kruiden en varens bij jou passen en hoe je de verticale tuinoase van je dromen krijgt.

Paternosterboontjes, geraniums of mandevilla's: decoratieve bloemen die veel zon willen 

Deze bloemen voelen zich helemaal thuis op zonnige of warme plekken. Plant ze in aarde die rijk is aan voedingsstoffen zodat de bloemen alle energie krijgen die ze nodig hebben om geweldig te groeien. De hoofdvoedingsstoffen en sporen van andere voedingsstoffen in de aarde zorgen ervoor dat jouw favoriete planten alles krijgen wat ze nodig hebben in de periode van 3-5 weken dat ze groeien. Om lang van je bloemen te kunnen genieten en om er zeker van te zijn dat je zorgen worden beloond met een beeldschone bloei, raden we je aan dat je eens per week bloemenmest aan het water voor de planten toevoegt. 

 1. Mandevilla  

 2. Afrikaantje 

 3. Scharlaken salie 

 1. Paternosterboontje 

 1. Gazania 

 1. Sprookjesbloem 

 1. Geranium 

 1. Verbena 

 1. Sanvitalia 

illustratie bloemen natureup!

Kruidentuin half in de schaduw 

Verse kruiden smaken gewoon beter en geven elk gerecht net even dat beetje extra. Kruiden zoals basilicum, koriander en citroengras doen het erg goed half in de schaduw. Om je kruiden te laten gedijen, moet je ze regelmatig voorzien van belangrijke voedingsstoffen. Zorg ervoor dat je een ecologische meststof gebruikt. Dan kan je gerust gaan eten zonder je druk te maken over verontreinigingen en gewoon lekker genieten van je eigen kruidentuintje. 

 1. Platte peterselie 

 1. Kervel 

 1. Bernagie 

 1. Basilicum 

 1. Sterafrikaantje 

 1. Koriander 

 1. Citroengras 

 1. Krulpeterselie 

 1. Stevia 

illustratie kruiden natureup!

Zonnige snacktuin voor kleine fijnproevers 

Geen ruimte voor een bloeiende moestuin? Geen probleem! Plant simpelweg een verticale NatureUp! set met tomaten, snijbieten of chilipepers en geniet het hele jaar door van verse groenten. Zorg er wel voor dat je een variëteit aan plantensoorten gebruikt. De verschillende planten kunnen elkaar beschermen tegen parasieten en andere ziekten. Met de juiste aarde hoeft je je nooit meer zorgen te maken over pesticiden. Daarom raden we je aan ecologische tomaten- of groentenaarde te gebruiken in je nieuwe snacktuin. De onderstaande groenteplanten zijn geschikt om te planten op een zonnige stek. 

 1. Aubergine 

 1. Pepers 

 1. Bladsla 

 1. Lampionplant 

 1. Chilipeper 

 1. Snijbiet 

 1. Sla 

 1. Rode kool (brassica oleracea) 

 1. Tomaat 

illustratie groenten natureup!

Een groen hoekje voor balkons met schaduw 

Veel zonliefhebbers kunnen niet zo goed tegen de schaduw, daarom raden we varens en grassen aan. Deze bijzonder mooie planten met veel blad gedijen op koele en schaduwrijke plekken. Deze plantensoort blinkt uit in schoonheid en verscheidenheid aan soorten, dus er is vast een variant die prima bij jouw stijl past. Omdat varens en grassen liever natte grond hebben, raden we je aan hoogwaardige potgrond met perliet te gebruiken. Dit soort aarde is losser en voorkomt dat de wortels rotten, terwijl je planten toch al het vocht krijgen dat ze nodig hebben. 

 1. Klimop 

 1. Zenegroen 

 1. Tongvaren 

 1. Hartlelie 

 1. Zegge 

 1. Purperklokje 

 1. Venushaar 

 1. Notengras 

 1. Schoenlappersplant 

illustratie siergrassen natureup

Heb je nog meer beplantingsideeën nodig?

Vind meer beplantingsideeën die bij jouw smaak en locatie passen in de onderstaande download.

DOWNLOAD PDF navigate_next