pompoenen in moestuin
Realise your gardening dreams

Pompoenen kweken

Of het nu een soep of taart is … met pompoenen bereid je heerlijke recepten. Oogsten doe je in het najaar, maar in het voorjaar begint het kweken al.

Pompoenen kweken begint bij een zaadje

  • Vul een potje met potgrond
  • Plant het zaadje ongeveer 3cm in de grond
  • Geef water en dek het potje af met plastic folie
  • Zet het op een zonnige plek.

Je creëert zo je eigen mini-kas. Na een paar dagen verschijnen de eerste groene stipjes - het plantje begint te groeien. Laat het plastic rustig zitten, maar zorg er wel voor dat de grond vochtig blijft. Verwijder het plastic als het plantje boven de rand van het potje uit komt. Laat het plantje dan nog wel even op een zonnige plek staan.

pompoenen

Naar buiten

Is het plantje een paar centimeter hoog en heeft het ongeveer vijf blaadjes? Dan mag het plantje naar buiten en geef je het een plekje in de tuin.

Heb je meerdere plantjes opgekweekt? Plaats ze dan tenminste een meter uit elkaar. Een plant heeft ruimte nodig om uit te groeien. Let er ook op dat je de plantjes op een zonnige plaats zet, want pompoenen groeien daar goed!

in stukken gesneden pompoen

Laten groeien en oogsten

Geef planten regelmatig water, zeker tijdens warme en droge perioden. Lange takken van de pompoenplant kun je het beste een beetje in vorm houden door ze vast te zetten met wat ijzerdraad. Als je zorgt dat de takken op de grond terecht komen, maken ze er nieuwe wortels en dat verbetert de kracht én grootte van de plant. En natuurlijk ook je oogst!

Rond september of oktober kun je pompoenen oogsten. Je vindt ze onder de bladeren. Kijk regelmatig even, want zolang de plant bloeit, kunnen er pompoenen aan groeien.