Witkalken boom

Boomstammen witkalken

Net zoals bevroren waterleidingen kunnen barsten, kunnen de vaten in de bast van een boom ook beschadigen door vorst. Deze schade dreigt vooral aan het einde van de winter.

De reden is dat de winterzon, die de donkere boomstam opwarmt, waardoor die al het sap van de wortels begint te pompen door alle weefsels. Als de nachttemperatuur dan weer daalt, dalen de temperaturen van het weefsel onder het vriespunt, met als resultaat spanning in het weefsel. Dit kan scheuren als gevolg hebben. Deze schade kan onzichtbaar blijven en is daarom pas na lange tijd herkenbaar. Het kan ook voorkomen in de vorm van grote, dode stukken in de bast of dikke scheuren in de bast, aan de zuidkant van de boom.

Boom witkalken

Schade voorkomen door witkalken

Je kan dergelijke winterschade aan (fruit)bomen voorkomen door een laag witkalk aan te brengen op de stam. Deze voorzorgsmaatregel neem je tijdens de herfst. Begin direct boven de grond te schilderen tot aan de onderste, dikke takken. De stam krijgt een witte kleur, waardoor het zonlicht voor een groot deel weerkaatst wordt. Hierdoor wordt de donkere stam niet zo makkelijk warm. Vorstscheuren worden hierdoor niet helemaal voorkomen, maar wel aanzienlijk verminderd.

Het is met name aan te raden om delen van boomstammen, die blootgesteld worden aan winterse omstandigheden, te schilderen. Door regenval wordt de witkalk weer weggewassen en sijpelt het samen met het regenwater in de bodem. Het wordt daarom aanbevolen om kalkgevoelige perenbomen en struiken met rietmatten te beschermen in plaats van met een kalklaag.

Tip: als je losse stukken schors van de boomstam afhaalt, verwijder dan ook met een staalborstel groene algen en mos voordat je met witkalken begint. Je vermindert dan de kans op besmetting door parasieten en bladluis die eitjes op de bast hebben gelegd.

Boom borstelen met staalborstel