bladeren

Bladziekten – wanneer bladeren ziek worden

Bladziekten verschijnen op bladeren of op andere delen van de planten. Bladeren kunnen verkleuren, verdorren of afsterven. Ziekteverwekkers van dergelijke ziekten zijn schimmels. Als je te laat reageert, kan de hele plant afsterven. Dit is zeer vervelend aangezien planten onderhouden veel werk en kennis vergt. We helpen je graag om je planten te redden.

Poederachtige meeldauw

Je plant lijdt aan deze ziekte wanneer er een wit, poederachtig en afwasbaar laagje ligt op de bladeren. Later verkleuren de bladeren bruin of verdorren ze. Ziekteverwekkers van dergelijke ziekten zijn schimmels. Het vliegt door de lucht, gaat zich op bladeren vasthechten, ontkiemt er en produceert een mycelium (of zwamvlok). De meeste schimmels hebben vocht nodig om te kiemen, maar niet de poederachtige meeldauw. Het kiemt slechts op droge bladeren. Daarom wordt deze schimmel ook de 'goed-weer schimmel' genoemd. Poederachtige meeldauw infecteert planten zoals komkommers, wortelen, schorseneren, fruitbomen, rozen en andere siergewassen.

bladeren op boomstam

Donzige meeldauw

In tegenstelling tot de poederachtige meeldauw houdt de donzige meeldauw van vochtigheid. Deze variant laat sporen achter op vochtige bladeren en doordringt zo het plantaardige weefsel. De poederachtige meeldauw zal de bovenkant van het blad infecteren, de donzige meeldauw infecteert enkel de achterkant van het blad. Bedreigde planten zijn radijs, mierikswortel, schorseneren, sla, veldsla, erwten, spinazie, uien en druivenranken.

Verbrandingsziekte

Dit is een ziekte zonder duidelijke symptomen aangezien verschillende schimmels de ziekteverwekker kunnen zijn. De ziekte is herkenbaar door van geel naar rood, bruin en uiteindelijk zwarte vlekken aan het uiteinde van de bladeren. Deze vlekken beginnen zeer klein maar worden steeds groter. Wanneer deze vlekken in elkaar beginnen te vloeien gaat het blad verdorren. Planten die regelmatig met deze ziekte te maken krijgen zijn: selderij, tomaten, margrieten, peterselie en chrysanten. Deze ziekte verspreidt zich snel. Wij raden je aan om bij het aanplanten voldoende ruimte tussen de verschillende planten te voorzien zodat deze na regen sneller zullen drogen en zo het risico op infecties vermindert. De meeste sporen komen voor in de grond. Ze kunnen zo opgeslorpt worden door de regen en belanden op de bladeren. Breng wat stro aan tussen de planten aan om ze te beschermen, zoals voor aardbeien. Een ander advies om het verspreiden van de ziekte te vermijden is bij het besproeien dit enkel onderaan bij de wortels te doen en niet op de bladeren.

bladeren op gazon

Roestziekte

Vergelijkbaar met verbrandingsziekte, zal de roestziekte voor gele vlekken op het uiteinde van de bladeren zorgen en rood-oranje blaasjes aan de achterzijde van het blad. Aardbeiplanten krijgen vaak te maken met deze ziekte, hoewel deze weinig schade toebrengt. Om deze ziekte tegen te gaan hoef je enkel de geïnfecteerde delen te verwijderen na de oogst.

Als de planten geïnfecteerd zijn met schimmels is het belangrijk om de aangetaste delen te verwijderen. Gooi deze niet zomaar op de composthoop, maar bij het gewone huisvuil, want deze schimmels zijn namelijk in staat om zich verder te verspreiden. Een versterkende plantaardige bouillon is een recept uit grootmoeders keuken om deze ongewenste parasieten te bestrijden en is zeer eenvoudig te maken. Je neemt een ui of een bol knoflook en laat deze opwarmen in water. Nadien besproei je je planten met deze bouillon, je mag ook de geïnfecteerde zones hiermee besproeien. Dit proces moet echter regelmatig worden herhaald; zo niet, dan zullen de planten hiervan geen effect ondervinden. Chemische bestrijdingsmiddelen dienen enkel gebruikt te worden wanneer de infectie zeer ernstig of eindeloos lijkt.