apple tree during sunset
Realise your gardening dreams

Appels oogsten en bewaren

Een van de hoogtepunten van het najaar is het oogsten van appels. De appel is de favoriete vrucht van veel mensen, dus er wordt echt naar uit gekeken.

Maar wat weten we eigenlijk over de appel? Wist je bijvoorbeeld dat de appel behoort tot de rozenfamilie en dat er wereldwijd zo'n 20.000 soorten bestaan? Of dat een appel een stuk of 30 groene blaadjes nodig heeft voor optimale groei? En dat je een rijpe appel herkent aan zijn brede en diepe kelkholte en zijn bruine pitten? Wat? Wist je dat nog niet? Wees gerust, dat geldt voor veel mensen.

Er zijn echter nog meer veel interessante dingen over de appel te vertellen. Bij het oogsten en bewaren van appels kunnen veel fouten worden gemaakt. Er is niets frustrerender dan in een appel te bijten die verkeerd of te vroeg is geoogst, waarbij het aroma en de vitaminen niet de kans hebben gekregen om zich goed te ontwikkelen.

mand met appels

Tips om de appels te oogsten en de vruchten te bewaren

 • Om te beginnen moeten appels altijd zorgvuldig worden geplukt. Ruk ze dus niet van de takken. Een appel is pas rijp om te oogsten wanneer deze gemakkelijk kan worden geplukt. Het steeltje van de appel laat dan gemakkelijk van de tak los als je eraan draait.

 • Andere indicaties dat een appel kan worden geoogst, zijn een brede en diepe kelkholte en bruine pitten. Rijp om te plukken en rijp om te eten zijn echter twee verschillende dingen en variëren per soort.

 • Behalve het kiezen van het juiste moment om de appels te plukken, is het ook belangrijk om jezelf niet in gevaar te brengen. De mooiste appels hangen vaak verscholen boven in de boom en zijn daarom lastig te bereiken. Let daarom altijd op je veiligheid en gebruik bijvoorbeeld een fruitplukker om rijpe appels te plukken die hoog hangen. Door gebruik te maken van de GARDENA combisystem fruitplukker in combinatie met een telescoopsteel bereik je appels die helemaal boven in de boom hangen gemakkelijk, zonder jezelf in gevaar te brengen.

 • Fruit is erg smakelijk in de winter, maar ook duur. Je hoeft echt geen kapitalen uit te geven om tijdens de winter te kunnen genieten van appels als je weet hoe je ze moet bewaren. In de juiste omstandigheden kunnen appels tijdens de wintermaanden langere tijd worden bewaard.

  Het is belangrijk om appels te bewaren op een koele, donkere plek met voldoende vochtigheid. Een geventileerde kelder is hiervoor heel geschikt. Als de vochtigheidsgraad onvoldoende is, kun je deze verhogen door bakken met water te plaatsen op de locatie waar de appels worden bewaard.

 • Niet alle appelsoorten zijn geschikt om te bewaren. 'Topaz', 'Rode Boskoop' (goudrenet) en 'Pilot' zijn geschikt om te bewaren.

appel aan tak
 • Bewaar appels in fruitrekken of in platte dozen. De dozen kunnen worden bekleed met houtsnippers of gegolfd papier. Bij gebruik van hogere dozen raden we aan om tussen de afzonderlijke lagen fruit golfkarton te leggen om butsen te voorkomen.

 • Zorg dat je enkel gezond en onbeschadigd fruit bewaart. Aangevreten, overrijpe en overmatig grote vruchten kunnen niet lang worden bewaard en moeten tijdens het oogsten apart worden gehouden. Appels zonder steeltje moeten binnen korte tijd worden geconsumeerd, omdat ze snel kunnen gaan rotten.

appels op gazon
 • Controleer je fruitopslag wekelijks en verwijder alle rotte exemplaren. Rotte pitvruchten kunnen ander fruit "infecteren". Dit komt door de afgifte van ethyleen, een kleurloos gas, dat de andere appels sneller laat rijpen en, in sommige gevallen, doet bederven. Dat is ook precies de reden dat appels niet samen met andere typen fruit en groenten mogen worden bewaard.

 • Om te voorkomen dat appels snel uitdrogen, kunnen de dozen worden afgedekt met geperforeerde folie. Het is ook mogelijk om de appels te bewaren in geperforeerde polytheen zakken, omdat de zak de afgifte van ethyleen beperkt. In alle gevallen geldt dat opgeslagen pitvruchten regelmatig moeten worden gecontroleerd, zodat rotte appels snel kunnen worden verwijderd.

  Volg dit advies en je zal ook in de winter in een sappige appel uit eigen tuin kunnen bijten.