Aloe Vera

Aloë vera - de genezende plant

Je hebt vast wel eens gehoord van de aloë vera en zijn genezende eigenschappen. Het was Columbus die deze plant al aan boord nam om de wonden van zijn manschappen te behandelen. Hoe ziet deze plant eruit en waar kan je deze voor gebruiken?

Uiterlijk & ingrediënten

Hoewel de plant op een soort cactus lijkt, behoort het tot de groep van Affodil-planten (Asphodelaceae). Geen cactus dus!

De aloë vera-planten beschikken over veel uitlopers. De groene bladeren - die wel 50cm lang kunnen worden - zijn rozetvormig en bevinden zich rond de stam. De bladeren hebben een glad oppervlak en een getande badrand. In de bloesemtijd heeft de plant een bloesem van 60 tot 90 cm met gele en rode trossen.

De bladeren beschikken over ongeveer 220 stoffen zoals vitaminen, enzymen, mineralen, aminozuren en polysachariden. Polysachariden bestaan onder andere uit Asmannen die helpt om het immuunsysteem te versterken. Deze stof wordt ook geproduceerd door het menselijk lichaam als de puberteit begint.

aloë vera

De aloë vera bij jou thuis

Je koopt aloë vera-planten in tuincentra en bouwmarkten - dus je kunt ze thuis kweken in een pot. Op deze manier heb je altijd een natuurlijk medicijn bij de hand. Alles wat een aloë vera nodig heeft is een zanderige, waterdoorlatende bodem. De woestijnplant kan niet goed overweg met veel water. Daarnaast geeft het de voorkeur aan een zonnige tot half-schaduwrijke plaats.

Als de plant groot genoeg is en minstens 12 bladeren heeft, dan kun je één van de onderste bladeren afknippen. Laat de resterende bladeren groeien. Als er een nieuw blad is aangegroeid, kun je weer gebruik maken van een ander lager blad. Dus in drie maanden heb je ongeveer vier bladeren. Op deze manier kan een aloë vera-plant makkelijk tien jaar oud worden.

Genezende werking

Medische studies tonen de werkzaamheid van de gel bij huidziektes, wonden, brandwonden, zonnebrand, acne, psoriasis, eczeem en insectenbeten. De opname van de plant ter versterking van het immuunsysteem en andere systemen is nog niet bewezen. Raadpleeg eerst een arts voordat je de gel gaat gebruiken.

Volgens de World Health Organization (WHO) is de gel van de aloë vera-plant beter dan bewerkte producten zoals cosmetische crèmes en dergelijke. Bestanddelen van de crème kunnen invloed hebben op de actieve stoffen van de aloë vera-plant. Maar als je nog steeds liever producten met aloë vera wilt kopen, moet je er altijd voor zorgen dat het een BIO of IASC (International Aloe Science Council) heeft. Dit garandeert dat er een controle heeft plaatsgevonden van de grondstoffen en de verwerking.

aloë vera close-up

Hoe ga je te werk?

Wanneer je een blad hebt afgeknipt, wacht dan totdat er geen geel sap meer uitkomt. Deze vloeistof is hars die de sterk irriterende actieve stof Aloïne bevat, deze is licht giftig!

Nadat het gele sap volledig uitgelekt is, snij je een groot stuk van het blad af. Doe de rest in een plastic zak en berg hem op in je koelkast. Daar kan het een paar dagen worden bewaard.

Voor extern gebruik
Snij het blad aan stukjes. De zichtbare gel kan worden toegepast op de wond op je huid. Dit heeft een verkoelende en verzachtende werking.

Voor intern gebruik
Zoals hierboven al aangegeven: raadpleeg eerst een arts voordat je aloë vera gaat slikken. Na akkoord kun je een mespuntje van de gel vermengen met je eten. Niet opwarmen, omdat de genezende ingrediënten dan zullen worden vernietigd.