icy flowers

Wat kun je planten vóór de IJsheiligendagen?

Volgens de volksopvatting zijn de IJsheiligendagen een periode van drie kritieke dagen in mei waarop de tuin wordt blootgesteld aan de risico's van kou en zware nachtvorst. Als deze drie dagen voorbij zijn, hoef je je geen zorgen meer te maken over vorst. Dus wat zijn de IJsheiligendagen? Welke vorstbestendige planten kunnen vooraf worden geplant? Hoe kun je je planten beschermen?

De IJsheiligendagen, een gevestigde traditie

De IJsheiligendagen, die kenmerkend zijn voor een specifieke klimatologische periode van drie dagen van 11 tot 13 mei, zijn gebaseerd op een populair Europees geloof dat dateert uit de Middeleeuwen. Ze stellen drie heiligen voor: Sint Mamertus (11 mei), Sint Pancras (12 mei) en Sint Servaas (13 mei), die allemaal de gewassen beschermen tegen het risico van late vorst. Middeleeuwse overlevering stelt dat tuinders pas na deze dagen op hun hoede moeten zijn voor vorst. Vandaag zijn deze drie heiligen vervangen door respectievelijk Sint Estelle, Sint Achilles en Sint Roland. En volgens het oude geloof markeren deze drie dagen de laatste wintervorst, gevolgd door de veiligheid van warmer weer.

flower covered in morning frost

Vorstbestendige planten

Als je voor de IJsheiligen op safe wilt spelen, plant dan winterharde vaste planten, bomen en struiken die vorstbestendig zijn. Veel planten zijn bestand tegen de kou en deze worden vorstbestendig genoemd.

Geschikte struiken zijn onder meer de essentiële buxus, heide, bloeiende kers die bekend staat om zijn spectaculaire bloemen, bonte hulst, forsythia met zijn trossen goudgele bloemen en cotoneaster.

Er is ook een ruime keuze aan bloemen: viooltjes, sleutelbloemen, kattenkruid, rugosa-rozen, nieskruid en winterharde geraniums ... alle soorten om schoonheid en kleur in je tuin te brengen!

beautiful morning frost

Moeten we echt aandacht besteden aan de IJsheiligendagen?

Ook als je niet overtuigd bent door de IJsheiligen, is het aan te raden om de weersomstandigheden voor en tijdens deze periode te bekijken als je iets wilt planten. En houd er rekening mee dat de temperaturen in deze tijd van het jaar erg wisselvallig kunnen zijn.

11, 12 en 13 mei zijn gekoppeld aan de maancyclus en vallen in de "roze maan"-periode, die eindigt op 15 mei van dit jaar. Jonge scheuten zijn gevoelig voor deze maanperiode waarin de temperatuurverschillen tussen dag en nacht meer dan 10° kunnen bedragen en daarom de wortels bevriezen (of "bakken" van de rozerode kleur van de maan).

Het risico op late nachtvorst is in Frankrijk minder ten zuiden van de Loire dan ten noorden, dus het is belangrijk om hier rekening mee te houden in je plantschema.

Na een lange, koude winter duurt het langer voordat de aarde is opgewarmd, dus je kunt overwegen je gevoeligere exemplaren (bijvoorbeeld tomaten of courgettes) na de IJsheiligen te planten. Of als je ze toch uitplant, help ze dan een handje door de grond te beluchten met een klauw of vork zodat deze sneller opwarmt.

Opmerking: volgens Météo France, de Franse weerdienst, was de laatste keer dat de IJsheiligendagen hun naam eer aan deden in 2010!