Zoutschade aan uw hagen

Tuinleven
Hagen worden vaak gebruikt als bescherming tegen ongewenste blikken en als omheining aan de straat. Ook al hebben we nog niet veel sneeuw gezien. In de winter kan zout schade brengen aan uw hagen en struiken. Zout kan de stam bereiken en zo tot aan de wortels geraken wanneer het gemengd wordt met water of smeltende sneeuw. Zo wordt dan het zout opgenomen door de wortels van de hagen, struiken en bomen. Dit kan scheuten verlaten, of de haag broos maken. Het zout kan zelfs de plant volledig kapot maken.
Als het einde van de takken bruin ziet, vooral de takken dicht bij de grond, kan dit een teken zijn van zoutschade. Maar deze symptomen zijn niet altijd makkelijk te detecteren. Het water wordt uit de plant getrokken en de bladeren worden dan vaak bruin, vanaf de topjes van de takken. Zout zorgt ervoor dat de plant “over-bevrucht”, waardoor het te veel voedingsstoffen opneemt en te veel water verliest. De meest bedreigde planten zijn coniferen zoals thujas, sparren of rododendrons. Als er te veel zout in de grond is, hebben deze planten een zeer sterkte reactie.
Als de haag reeds beschadigd is, is het enigste reddingsmiddel frequent en intensief bewateren. Zo raakt het zout niet dieper in de wortels en kan het de haag niet meer verder beschadigen. Dit zal enkel werken als de grond niet bevroren is. Giet ongeveer 20 liter water (per m²) op de onbevroren grond elke vijf dagen gedurende ongeveer één maand. Als de haag onbeschermd was tijdens de winter en dat zout zichtbaar is op de plant, geef de haag dan een goede wasbeurt met de tuinslang. 

Om, op langer termijn, planten en bomen te beschermen tegen zout, is het aangeraden om planten die minder gevoelig zijn voor zout aan de rand van de straat te planten. Deze planten kunnen beter tegen zout dan andere: vuurdoorns, sporkehout, duinrozen, sneeuwbessen, lila en bepaalde soorten spierhout (of spiraea), sneeuwbalstruik (of viburnum) en onder de coniferen : blauwe spar, Oostenrijkse den, enzo.