Zomerse tuintips

Tuinleven
De zomer – tijd voor vakantie en plezier. Voor u een tijdje op vakantie gaat, hierbij enkele tips om uw tuin voor te bereiden op uw afwezigheid.

Hou uw hagen in vorm

Om zeker te zijn dat uw hagen mooi en gelijkmatig groeien, moeten ze enkele keren per jaar gesnoeid worden. In de late zomer of begin van de herfst, na de broedperiode van de vogels van maart tot juli, kan u uw hagen opnieuw beginnen snoeien.

Geef uw buxus een eigen vorm

Om de vorm van uw buxus te behouden, mag u ze in deze periode gaan bijsnoeien. Om perfecte en creatieve vormen te creëren kan u gebruik maken van zelfgemaakte kartonnen sjablonen.

Lavendel snoeien

Wanneer lavendel uitgebloeid is, moeten de planten tot ongeveer één derde worden ingesnoeid. Dit voorkomt dat de lavendelplant te veel energie verliest in het produceren van nieuwe zaadjes. Volgend jaar zal uw lavendel er opnieuw prachtig uitzien.

Verwijder dode bloemen

Dode bloemen verwijderen heeft niet alleen een esthetische reden, maar bevordert de bloei van nieuwe bloemen. Zo kan de plant zich concentreren op nieuwe knoppen. Bovendien, zijn dode bloemen gevaarlijk voor ziektes en schimmels. Sommige bloemen hebben een tweede bloei in de herfst, nadat ze gesnoeid werden na de eerste bloei.

Eerste hulp bij zonnebloemen

Indien uw zonnebloemen het slechte weer niet hebben overleefd, is er nog hoop. U kan ze nog redden. Steek de gebroken stengel in een bamboestok en maak het vast met tape. Zo kan het water de bloem nog bereiken.

Zaai verse zaadjes op de vrijgekomen plaatsen

In augustus is uw tuin normaal gezien al volledig in bloei. Sommige groenten kunnen echter zonder problemen nog worden gezaaid op de plaatsen die reeds zijn vrijgekomen. U kunt nog radijzen, sla, rucola, winteruien en spinazie planten.

Struiken opsplitsen

Als uw struiken zwakker of kaal worden, is het tijd om ze een verjongingskuur te geven door ze op te splitsen. Augustus is hiervoor de ideale maand. Graaf de struik met een spade of een spitvork uit en verdeel de planten. De afzonderlijke delen moet minstens zo groot als een vuist zijn. Verwijder eveneens zieke of kale plekken. Herplant de struiken op een geschikte plaats zodat hij opnieuw kan bloeien.