Zet uw planten in de schijnwerpers

Tuinleven
Vanwege de mooie kleuren zijn planten in onze eigen tuin vaak een gewild object om te fotograferen. Om mooie foto´s te maken hebben we een aantal handige tips.

Verschillende hoeken

Het makkelijkste en snelste is het fotograferen van een plant van bovenaf. Door het nemen van een foto vanuit verschillende hoeken kunnen bloemen en planten nog spannender worden. Het is lastig om een foto van een lage bloem te maken, maar toch zorgen zulke foto´s voor een heel nieuw perspectief.

Beeldpositie

Om de plant goed in beeld te krijgen, is het belangrijk dat u de juiste scherpte instelt. Hier geldt eigenlijk hetzelfde als bij het fotograferen vanuit verschillende hoeken: probeer verschillende dingen uit! Wat wilt u naar voren brengen, met andere woorden: waar ligt de focus op? Vermijd storende zaken op de achtergrond. Door goed te kijken en verschillende posities uit te proberen kunt u bijvoorbeeld huizen en gereedschap op de achtergrond vermijden.

De juiste focus

Om storende objecten op de achtergrond te laten verdwijnen kunt u de dieptefocus aanpassen. Een lage dieptefocus zorgt ervoor dat alleen de bloem scherp in beeld blijft. Andere objecten op de achtergrond worden onscherp en de focus ligt nog meer op de bloem. Stel uw camera in op een lage diafragmawaarde. Wilt u de gehele foto scherp hebben dan moet er een hoge diafragmawaarde ingesteld worden.

EM-Minze-001-17cm

Gebruik van zacht licht

Natuurlijk heeft buitenfotografie niet dezelfde mogelijkheden als die in een studio. Door bijvoorbeeld zacht licht te gebruiken kunt u toch een professioneel resultaat bereiken. Let bijvoorbeeld eens op het licht tijdens verschillende tijdstippen zodat u daar slim gebruik van kunt maken. Een goed fotomoment van planten en bloemen is de ochtend. De vroege uurtjes zorgen voor een natuurlijk, zacht licht. En omdat er vaak ook nog dauwdruppels zijn, zorgt dit voor mooie, speciale effecten. Een uur voor zonsondergang geeft vaak ook indrukwekkende lichteffecten.

EM-Blume-020-42cm.eps