Winter-jasmijn

Tuinleven
Als u wilt genieten van spetterende kleuren in uw wintertuin, dan is winterjasmijn een aantrekkelijke optie. Aangezien de meeste planten een bloeipauze inlassen in de winter, is winterjasmijn één van de weinige vorstbestendige planten en die bij zacht weer de eerste bloemen in december laten zien en dapper blijft bloeien tot april.

Het mooie van deze winter plant is dat de gele bloemen na elkaar één voor één open gaan, waardoor de bloei over een langere periode uitgesmeerd wordt. De winter-jasmijn kan worden toegepast als een hang- of klimplant. Winter-jasmijn als klimplant heeft een frame nodig waarmee de plant ondersteund wordt: een pergola of raster. Als hangplant doet deze het goed langs bijvoorbeeld tuinmuren.

Verzorging en plaats

Winter-jasmijn heeft geen bijzondere verzorging nodig. De winterbloeier wordt dan ook beschouwd als een gemakkelijke, robuuste en langlevende plant. Winter-jasmijn is nauwelijks vatbaar voor ziektes of plagen. De plant houdt van een tochtvrije plek in de zon tot halfschaduw. De plant stelt weinig eisen aan de bodem, maar geeft de voorkeur aan kalkrijke grond met veel voedingsstoffen. Extra bemesting is niet nodig.

Plantperiode

De beste plantperiode voor winter-jasmijn is het voorjaar. Zelfs wanneer winterjasmijn zijn bladeren in de herfst verliest, zorgen zijn groene takken dat hij nooit kaal en saai wordt. Een interessant feit is dat de plant zich gemakkelijk kan voortplanten door knopvorming. Als een knop op de grond ligt, worden snel nieuwe wortels gevormd. Daarnaast kan winter-jasmijn eenvoudig worden gekweekt in een pot op uw balkon of terras.
Photo: © bigemrg - Fotolia.com