Berlin Shooting 137

Welkom terug in de tuin!

Tuinleven
Begin september zijn de meeste kinderen weer naar school en de meeste volwassenen weer aan het werk: het "normale" leven begint weer. Wie zorgde er voor uw tuin terwijl u met vakantie was? Hier leest u een aantal dingen die in deze tijd van het jaar belangrijk zijn voor uw "groene huiskamer".

Bloeiende planten

Veel perk- en potplanten hebben meestal een bloeifase gehad in augustus en komen nu mogelijk weer langzaam op gang. Voor petuna's, bijvoorbeeld, kan het nuttig zijn om nieuwe groei en knopvorming te stimuleren door ze te snoeien. Het is echter nog belangrijker om ze nu voldoende voedingsstoffen te geven zodat ze weer weelderig kunnen gaan groeien en bloeien. Dit is tenslotte een belangrijke tijd: tijdens uw vakantie hebben uw planten mogelijk geen vloeibare mest gekregen. En zelfs plantenvoeding met langzame afgifte is inmiddels wel verbruikt, hoewel deze in theorie ruim voldoende zou moeten zijn tot september of oktober. Hoe dit kan? Bij warm en vochtig weer worden de meststoffen sneller afgegeven dan de bedoeling is en worden deze dus door de planten verbruikt. Een tekort aan voedingsstoffen is te herkennen aan de afwezigheid van nieuwe bloemen, en typisch lichtgroene bladeren. Deze symptomen gaan vaak samen met het vergelen van de onderste bladeren, zelfs bij planten die niet te droog staan. Het regelmatig toedienen van vloeibare plantenvoeding werkt als eerstehulpmaatregel en kan worden gecombineerd met een grovere mest. Wanneer zomerbloeiers niet aantrekkelijk genoeg meer zijn om er al te veel zorg en aandacht aan te besteden, kunnen ze worden vervangen door nazomer- of herfstbloeiers. Heidesoorten, bergthee, opgekweekte struiken, chrysanten, grassen, gentianen en dergelijke bieden een veelzijdige reeks ontwerpopties om uw huis mee te omringen.
EM-Blume-043

Afgevallen fruit

Mogelijk vindt u nu afgevallen vruchten onder uw appelboom. Er zijn diverse dingen die u hiermee kunt doen. Bijna rijpe vruchten kunt u in de keuken gebruiken als u de moeite neemt om eventueel beschadigde delen te verwijderen. Vruchten die niet kunnen worden gebruikt, moeten worden bijeengeharkt en weggegooid, bij voorkeur bij het organisch afval. Als u dergelijk fruit op uw composthoop gooit, zullen hier wespen op afkomen. Door wormen aangevreten appels bieden ook onderdak aan kleine vlinderrupsen, zoals die van de wintervlinder, die de winter onder de grond doorbrengen. In het voorjaar klimmen de vrouwtjes naar de appelbloesems waar ze de vruchten voor het komende jaar infecteren. Om te voorkomen dat de rupsen, en later ook de poppen, de winter in uw composthoop doorbrengen, is het beter om afgevallen fruit met het organisch afval af te voeren. In plaats daarvan kunt u ook een gat van twee spaden diep graven en het fruit hierin begraven. Controleer pruimen- en kwetsenbomen na de oogst om er zeker van te zijn dat u al het resterende beschimmelde fruit hebt verwijderd. Deze bevatten duizenden schimmelsporen die het volgende jaar opnieuw vat kunnen krijgen op uw fruit.
EM-Obst-006-20cm.eps

Nestkastjes

Het broedseizoen voor vogels is inmiddels definitief voorbij, dus is het nu tijd om de oude nesten uit de nestkastjes te verwijderen. Hiermee verwijdert u niet alleen parasieten die daar graag de winter door zouden willen, maar zorgt u ook voor een nieuwe broedplek voor het voorjaar. Ook oude nesten in sierheesters en bomen moeten volledig worden verwijderd omdat deze geen nieuwe bewoners zullen aantrekken. Let er bij het leeghalen van nestkastjes op dat u geen nesten vernietigd die onderdak bieden aan slaapmuizen. Op beschermde plaatsen kunt u nu vleermuiskastjes ophangen zodat vleermuizen een winterschuilplaats kunnen vinden, ook nu al.

Gazons

Het is ook weer tijd om aandacht aan uw gazon te besteden. Om het de winter door te helpen, moet u een speciale najaarsmest gebruiken. De voedingsstoffen hierin bevatten extra stikstof en kalium. De mest is echter zo ontworpen dat de stikstof slechts langzaam wordt afgegeven. Dit zorgt ervoor dat de stikstof tijdens de natte winterperiode niet wordt weggespoeld en dus ten volle kan worden benut. Gebruik daarom geen voorjaars- of zomermest om de tuin in het najaar of de winter te verzorgen. Het kalium in de mest maakt dat het gras strenge vorst kan verdragen en de trage stikstofafgifte zorgt ervoor dat het gazon voldoende stikstof krijgt en weer volop kan groeien wanneer het voorjaar er aankomt. De mest bevat vaak ook ijzer, en dit zorgt ervoor dat het gras er mooi en groen uitziet en er zo uit blijft zien. Voer de herfstbemesting van het gazon bij voorkeur uit op een droge dag, wanneer er regen wordt voorspeld, zodat de regen de mest vervolgens meteen naar de wortels kan spoelen.

Moestuin

Voordat u met vakantie bent gegaan, hebt u vast zo veel mogelijk van uw moestuin geoogst, zodat er tijdens uw afwezigheid niets kon gaan rotten. Dit maakt het des te belangrijker om de laatste nazomerweken en de eerste herfstweken te benutten om nieuwe groenten en kruiden te planten. Het is nog niet te laat voor het zaaien van kruiden zoals komkommerkruid, tuinkers, oostindische kers en dille of groenten zoals spinazie, melde, herfstradijs, veldsla en sla. Andere groenten, zoals koolrabi, andijvie en herfst- en winterslasoorten kunnen nog steeds in de moestuin worden geplaatst – niet als zaad, maar wel als gekochte planten.

Bloembollen

Het leukste tuinkarweitje in deze tijd van het jaar is natuurlijk het planten van bloembollen. Tenslotte houden deze kleine bruine bollen een belofte in voor bloemen in het volgende voorjaar. Let er bij het kopen van bollen op dat u relatief grote exemplaren koopt, omdat deze beter bloeien. De goedkoopste aanbiedingen gelden meestal voor kleinere bollen. Als u wel eens last hebt van woelmuizen, wat vaak het geval is aan de rand van dorpen en in landelijke gebieden, kunt u de bollen het beste in plantschalen planten om te voorkomen dat ze van onderaf worden aangevreten. Anders legt u enkel wintervoer voor de woelmuizen neer. Een vuistregel voor de plantdiepte voor de bollen (gemeten vanaf de top en niet de onderkant): de plantdiepte moet tweemaal de hoogte van de bol zijn. Als u de bollen niet in de moestuin maar in potten plant, kunt u ook gebruikmaken van etagebeplanting en de verschillende typen in lagen boven elkaar leggen, bijvoorbeeld narcissen onderop, vervolgens minitulpen, gevolgd door hyacinten en nog een laag winterbollen. Als u de bloeiperiodes van de diverse typen bloemen combineert (lees de beschrijvingen), bloeien de afzonderlijke lagen meteen na elkaar en zorgen zo voor een vuurwerkachtig tafereel. Ook met één type bol en bloemensoort kunt u trouwens een lange bloeitijd verkrijgen, door de bollen in twee of vier sets te planten met tussentijd van tien tot veertien dagen.