Wat te doen tegen sneeuwschimmel

Tuinleven
Sneeuwschimmel is een teken dat het gras lijdt aan een schimmelinfectie. Dit komt meestal voor tijdens koel en vochtig weer.Bij een temperatuur rond de 3°C voelt de schimmel zich het prettigst.Het is één van de meest voorkomende grasziektes.Zacht, regenachtig weer bevordert de voortplanting van sneeuwschimmel. De term sneeuwschimmel is in feite misleidend aangezien deze ziekte ook vaak voorkomt als er geen sneeuw ligt.

Sneeuwschimmel beperkt zich niet alleen tot de wintermaanden. Deze schimmel komt voor op elk moment van het jaar in koele weersomstandigheden en na temperatuurschommelingen.

Oorzaken

Sneeuwschimmel is eigenlijk altijd aanwezig maar breekt alleen uit als de omstandigheden gunstig zijn, vooral als de weerstand van het gazon minder wordt. 
Belangrijkste oorzaken:

• Schommelingen vochtigheid en temperatuur
• Mild en regenachtig weer
• Bij bladeren op het gras
• Hoge luchtvochtigheid door dauw en mist
• Een gebrek aan luchtcirculatie (als gevolg van muren of heggen)
• Een laag sneeuw gedurende een langere periode
• Wandelen over het grasveld als er vorst is geweest
• Tekort aan kalium

Ziektebeeld

Als het gazon wordt aangevallen door sneeuwschimmels zullen er eerst kleine, ronde vlekken te zien zijn die langzaam groter worden en zich vervolgens verspreiden. Ze zijn bruin van kleur met een grijswitte rand.

Controle

Als de temperatuur stijgt, zullen de schimmels stoppen met groeien en zullen de vlekken op het gazon zich automatisch herstellen. Om het herstel te versnellen kunt u het best het gazon vaak beluchten. Om de lelijke vlekken snel weg te krijgen is het het best om het gazon opnieuw door te zaaien.

Voorzorg

Een gezond, goed verzorgd gazon is beter bestand tegen sneeuwschimmels. Vandaar dat gazononderhoud erg belangrijk is. Aan het einde van de periode dat er actief gebruik wordt gemaakt van het gazon, zal een eindschoonmaak in het najaar leiden tot een betere beluchting van de grasmat. In de herfst en de winter moeten regelmatig de bladeren op het gazon worden opgeruimd. In het voorjaar kunt u bijvoorbeeld mos en dood materiaal met behulp van een hark van het gazon verwijderen. Op deze manier krijgt geïnfecteerd bladmateriaal geen kans en wordt de circulatie van lucht en licht beter. 

Een kaliumbehandeling kunt u het best in het najaar doen. Een hoog kaliumgehalte bevordert de sterkte van de celwanden van het gras en verhoogt het zoutgehalte in de plantencellen. Kalium verlaagt het vriespunt van de cel sappen en vermindert vorstschade. Gebruik in het najaar geen mest met veel stikstof of kalk.