15001-20-L-052

Wat te doen met het gazon na droogte?

Komt het nog goed met het gazon, na een kurkdroge zomer? Voorlopig ziet het er niet uit, maar aan die bruine vlekken en dat sprieterig gras valt wat te doen. Herstel de kale plekken, geef de juiste voeding, en maai niet te kort. 

1. Maai hoog  
Begin weer met maaien, maar doe het voorzichtig. Zet de grasmaaier op de hoogste stand (dat is doorgaans 5 of 6, wat voor evenveel centimeters hoogte staat). Maai deze herfst sowieso niet meer korter dan 5 centimeter (stand 5). In langer gras maken mos en onkruid minder kans. 

2. Maai scherp 
Heb je een robotmaaier, vervang dan de mesjes. Slijp de messen van een klassieke maaier bij, of laat het snel even doen in je tuinwinkel. Het verzwakte gras komt maar langzaam, met fijne sprieten weer boven, en die maai je alleen mooi af met een scherp mes. Rafelige randen doen je gazon er alleen maar slordiger uitzien. 

3. Trim de randen 
Vaak zijn de randen de eerste om weer door te groeien. Dat geeft je gazon een onverzorgde look. Trim ze met een grastrimmer, maar ook hier weer niet te kort. Probeer 5 centimeter in gedachten te houden. Zorg dat je mes scherp is. Werk je met een trimdraad of een kunststof mesje, vervang het dan door een nieuw exemplaar. Lopen de randen erg uit, steek ze dan af, met een graskantensnijder of een scherpe spade. 

4. Geef najaarsgazonmest 
Of je nu een jong of een wat ouder gazon hebt, gezaaid of met grasrollen, voor alle gazons geldt momenteel dezelfde behandeling: geef najaarsgazonmest. Dat is de beste investering die je momenteel voor je gazon kunt doen. Na 2 tot 3 weken zie je al het effect. Met een zak van 20 kilo ben je doorgaans goed voor 400 m². Neem geen klassieke gazonmest, die je in het voorjaar gebruikt, daar zit teveel stikstof in, waardoor je gras te hard gaat groeien. Wat het nu nodig heeft is extra ijzer en magnesium, die het gras aansterken en het weer zijn diepgroene kleur geven. Strooi net voor een regenbui uit, dan worden de meststoffen snel opgenomen. Gebruik een strooier op wielen, die zorgt voor een gelijkmatige verdeling. Strooi in twee keer, in lange banen, loodrecht op elkaar. 

5. Herstel kale plekken 
De kale of bruine plekken herstel je zo snel mogelijk. Elke kale plek is namelijk een open uitnodiging voor onkruidzaden. Als je de winter ingaat met een dichte grasmat, maken mos en onkruid volgende lente veel minder kans. Gebruik herstelgazonzaad: dat kiemt veel sneller dan gewoon graszaad. Zitten er weinig kale plekken in je gazon maar ziet het er over de hele lijn mager en sprieterig uit, verticuteer het dan, en zaai het helemaal door met herstelgazonzaad.


STAPPENPLAN

1. Hark het dode gras weg, en maak de aarde oppervlakkig los. 
2. Is de kale plek wat verzakt, vul ze dan eerst bij met bodemverbeteraar. Druk aan.
3. Meng het graszaad met bodemverbeteraar. Reken op zo’n 25 gram zaad per 4 liter bodemverbeteraar. Die bevordert de kieming van de zaadjes en voorkomt dat ze wegwaaien of opgegeten worden door vogels.
4. Strooi de mengeling uit; met 4 liter kun je 1 m² inzaaien. Zaai een beetje breder dan alleen de kale plek, zo vallen eventuele kleurverschillen minder hard op. 
5. Druk goed aan; trappel gerust met je voeten over de plek.
6. Besproei met een fijne straal. Zorg dat de grond vochtig blijft tot het gras 5 centimeter hoog staat. 

 

© Laurence Machiels, tuinexperte