Wat doen tegen onkruid in het gazon?

Tuinleven
De natuur staat in bloei, de planten groeien goed. Maar vergeet niet dat ook onkruid volop groeien. Ze verschijnen overal en verpesten uw kunstwerk. Onderaan vindt u enkele nuttige tips om onkruid te voorkomen en te bestrijden.

Onkruid voorkomen

De beste tip: onkruid geen kans laten om zich in uw tuin te nestelen. Alles begint bij de aankoop van uw graszaad. Goedkope graszaden zijn meestal gemengd met onkruidzaad, die onkruid natuurlijk stimuleert. Indien u gaten hebt in uw gazon, zaai meteen nieuw gras.
Maai nooit korter als 4 cm aangezien gras zich moeten kunnen beschermen tegen de zon et zo geen kans laten aan onkruid om te groeien.
 
Verfris uw gras door te verticuteren/beluchten. Dit helpt tegen onkruid en mos, verlucht de grond en geeft uw gazon meer stabiliteit in de structuur. Het resultaat: een waterdoorlatende grond tot op de onderste grondlagen. Een te kort aan voedingsstoffen is vaak de oorzaak van bruine of kale plekken et helpt onkruid te verspreiden. Voedingstoffen toevoegen helpt uw gazon groen en gezond te houden. Vergeet niet regelmatig te sproeien tijdens de warme dagen.

Verschillende manieren om onkruid te bestrijden

Om onkruid efficiënt te vernietigen, gebruik de ecologische manier: verwijder handmatig onkruid. Wanneer de grond vochtig is, verwijder je onkruid veel makkelijker. Om groter onkruid te verwijderen zoals paardenbloemen, raden we aan om de GARDENA onkruidsteker te gebruiken.
Vooraleer chemische onkruidbestrijders te gebruiken, probeer eerst biologisch afbreekbare producten zoals netelextract, azijn, zout of verschillende producten die u kunt vinden in de winkel, deze kan u zonder problemen gebruiken. Besproei deze meteen op de ongewenste planten. Herhaal deze procedure tot alle onkruid verwijderd is.
Heet water helpt eveneens onkruid te bestrijden. Giet heet water over de plant, laat het drogen en verwijder de plantresten.
Beperk het gebruik van chemische producten, ze zijn ongezond voor mens, dieren en planten. Indien u ze toch wenst te gebruiken, gelieve de handleiding aandachtig te lezen. Onkruidbestrijders zijn zeer efficiënt. Gebruik ze enkel op de aangegeven planten en oppervlakken.
Niet alle onkruid is slecht. Vele planten hebben positieve aspecten die we meestal niet kennen. De brandnetel is voor de meeste gevreesde plant voor tuineigenaars in plaats van hulp, hoewel u thee uit de bladeren kunt maken, deze is goed tegen gastro-intestinale klachten. Jonge paardenbloemen smaken ook heerlijk in salades. Smalle weegbree (ribwort) is geschikt voor eerste wondverzorging, ontstekingen en na een insectenbeet. Wat denken jullie ervan? Geef deze planten een andere plek in de tuin en gebruik ze slim.