Vitamine bommen voor de winter – bosbessen

Tuinleven
Gezond, lekker en gevarieerd bruikbaar! Bosbessen (Vaccinium macrocarpon) kunnen gebruikt worden op verschillende manieren, bijvoorbeeld voor salades, desserts, zoals sap of confituur. De kleine bessen bevatten veel kracht. Ze zitten vol vitamines en mineralen om ziektes in de winter af te weren. Bovendien kunnen deze bessen ook dienen als decoratie. Weet je waar dit fruit vandaan komt en waarom het zo genoemd wordt?
Bosbessen komen uit het oostelijke deel van Noord-Amerika, waar ze al werden gegeten door de oorspronkelijke inwoners. Zij waren al op de hoogte van de voedingswaarde en helende eigenschappen. Toen de Pelgrim Vaders naar Noord-Amerika kwamen, lieten de indianen hen deze bessen en inheemse planten zien. De Pelgrims noemde deze plant " Crane Berry ", omdat de bloesems in de wind bewogen als het hoofd van een kraanvogel. Op het eerste Thanksgiving feest in 1621 werd kalkoen vermoedelijk samen geserveerd met bosbessen. Dit was het begin van de Amerikaanse traditie, sindsdien kunnen de meeste Amerikanen zich geen Thanksgiving maaltijd voorstellen zonder deze rode bessen.

Bosbessen zijn zeer gezond. Ze hebben veel vitaminen en sterke anti-oxidanten zoals tannine. Tannine voorkomt bacteriën die een ontsteking van de blaas kunnen veroorzaken in de celwanden van blaas en nieren. Bosbessensap kan ook worden gebruikt om infecties in de mond en maag te voorkomen omdat het de lichaamseigen productie van ontstekingsremende salicylzuur stimuleert.

Momenteel zijn er meer dan 170 soorten bosbessen. De vrucht behoort tot bessenstruiken, zoals rode bosbessen en bosbessen. Bosbesplanten zijn lage struiken die verspreid over de grond groeien. Rijpe bessen zijn rood en hebben de grootte van kleine kersen. Het vruchtvlees is stevig en smaakt fruitig. Oogsttijd is september tot november. Er zijn twee methoden om bosbessen te oogsten.

Droog oogsten
Machines verwijderen de rode bessen voorzichtig uit hun stengel. Ze vallen op een transportband en daarna in containers. Rode bessen worden op deze manier meestal geoogst en als vers fruit aangeboden op de markt.

Nat oogsten
Het merendeel van de rode bessen worden nat geplukt. Velden zijn overstroomd, zodat bessen uit de struiken vallen. Elke bes heeft vier luchtkamers, zodat het kan drijven op het wateroppervlak. Natgeplukte bessen worden gebruikt voor sap, confituur, sauzen of poeder.

Rode bessen bevatten vitamines zoals C, B, E, K en mineralen zoals ijzer, magnesium, calcium en kalium. Haal dus snel die rode vitamine bommen in huis. Maar houdt in uw gedachten: sommige van de vruchten worden gezoet aangeboden en bevatten veel calorieën. Dus is het, het beste om niet gedroogde en ongezoete bosbessen te kopen – deze beschikken over meer vitaminen en minder calorieën dan gedroogde exemplaren.