EM-Bachlauf-013-20cm.eps

Vier ideeën voor een sfeervolle tuin

Tuinleven
Soms ontbreekt er net iets waardoor, als het wordt verholpen, een mooie tuin een echt juweeltje zou kunnen worden – met weinig tijd en inspanning, maar maximaal effect.

Idee 1: Bloemen met een frisse uitwerking

Prachtige bloembedden vormen het hoogtepunt van elke fraaie tuin. Als u een paar lege plekken overhebt, zijn eenjarige planten zoals afrikaantjes of zinnia's dankbare gaatjesvullers die snel geplant kunnen worden. Maar bloembedden waarin de bloemen zorgvuldig en weloverwogen zijn aangebracht leveren pas echt een bijzonder resultaat op. De combinatie van tinten van verschillende overblijvende planten zoals liatris, allium, flox en Papaver orientale heeft een frisse en verkwikkende uitwerking. Als u bovendien bloemen van verschillende vormen en lengten gebruikt, kunt u een uniek festijn voor de ogen creëren.
EM-Garten-019-30cm

Idee 2: Mini-oase

Water verfrist elke tuin. Het is fraai, kalmerend en werkt ontspannend. Met een beetje fantasie kunt u uw waterdroomwereld verwezenlijken op slechts een paar vierkante meter. Als u bijvoorbeeld tropische waterlelies in Aziatische sierpotten van waterdicht glas combineert met papyrus en gele irissen, zult u onder de betovering raken van hun oosterse flair. Bakken van zink en houten vaten beplant met veenbloemen, dotterbloemen en snoekkruid zijn bijzonder opvallend.

Idee 3: Vormgegeven randen voor een groen tapijt

Het is de grote trots van veel tuinliefhebbers: een goed onderhouden gazon. Als u echter kiest voor een volledig vierkant of rechthoekig gazon, kan het effect nogal saai zijn. Verzonken bedden met een indrukwekkende diversiteit aan planten die boven het gazon uitsteken als eilandjes kunnen wat meer pit geven. In een later stadium kunnen zelfs kleine groepjes bomen en struiken op het gazon worden geplant. Ze zorgen voor een interessanter aanzicht, omdat het gebied erachter aan het zicht wordt onttrokken.

Idee 4: Creatieve afscherming van knusse plekjes

U wilt in uw kleine stukje paradijs op aarde niet het gevoel hebben dat u in een vissenkom zit. Lattenwerk met klimmende sierplanten, hoge heesters en altijdgroene vormhagen bieden een subtiele bescherming tegen kijklustigen. Smeedijzeren schermen en constructies voor klimplanten zijn ideaal als u weinig ruimte hebt. Ze scheppen ook een gevoel van ruimte. Vlot groeiende overblijvende klimplanten zoals rozen, clematis en honingbes bedekken deze structuren en vormen zo een bloemrijk kunstwerk dat zelf de aandacht trekt, maar het gebied erachter afschermt. Dekkende exotische planten zoals pijpbloemen en de elegante passiebloemen creëren een aangename atmosfeer rond zitplekken.