Verfraai uw muur met kruipplanten

Tuinleven
De wilde wingerd (Parthenocissus tricuspidata) is een populaire klimplant. Dankzij de vertakte uitlopertjes kan deze plant snel en zonder enige steun o.a. tegen muren van uw huis opklimmen. De wilde wingerd heeft donkergroene bladeren het hele jaar door. In het najaar verfraaid de wilde wingerd muren met zijn vuurrode bladeren. Dankzij de grote bladeren blijven huizen koel op warme zomerse dagen. Maar waar komt de wilde wingerd vandaan? Hoe plant je deze klimplant en waar moet je rekening mee houden voor en tijdens het planten?
De wilde wingerd komt uit een regio in Azië en voelt zich zeer comfortabel op zonnige tot schaduwrijke muren. Hoe meer zon hoe roder de herfsttinten. Als de bladeren geen zon krijgen, zullen ze niet zo heftig van kleur veranderen. Maar voordat u uw huis versiert met deze klimplant moet eerst de muur gecontroleerd worden op scheuren. Scheuten kunnen tussen de scheuren groeien en daardoor schade veroorzaken. 

Nadat u uw muur gecontroleerd heeft, bent u klaar voor het planten. Een geschikte periode hiervoor is tussen oktober en maart. Het beste is om met één plant te beginnen omdat deze snel in de breedte kan groeien en omdat er snel nieuwe scheuten groeien. De snel groeiende wilde wingerd kan tot wel 20 meter hoog groeien. Als u nog meer planten in één keer wilt planten, dient u minimaal een afstand van 2 meter tussen de planten te houden. De planten zijn verkrijgbaar bij bouwmarkten, tuincentra of boomkwekerijen.

Planten maar!

Schep een gat van 50 centimeter diep en breed. Wilde wingerds geven de voorkeur aan water doorlatend en kleiige tuingrond die enigszins vochtig is. Dat is waarom er wat klei en water in het gat gedaan moet worden. Plaats de plant in het gat. Vul het gat met aarde en druk dit aan. Hierna de plant water geven. Nu kunt u kijken hoe de plant tegen uw muur gaat leiden. 

U dient kunstmest in toe te voegen, maar wees voorzichtig want teveel kan de prachtige kleuren vorming belemmeren. De wilde wingerd krijgt vroeg in de zomer blauwe zwarte bessen. Voorzichtig: niet eten - ze zijn giftig! Alleen vogels kunnen hier tegen en zijn blij met deze kleine snack.

Hoe snoeien ?

In de nazomer kan de wingerd worden terug gesnoeid om snelle groei te verminderen. De oude takken kunnen worden verwijderd en de jonge scheuten ingekort. Door dit te doen houdt u de groei van de wingerd beter in de hand. Daarnaast kunt u schade voorkomen aan goten of andere delen van uw huis. Na het snoeien zullen de zelfklevende uitlopertjes aan de muren blijven kleven. U kunt deze wegbranden met behulp van een gasbrander. Met een borstel kunt u de rest schoonmaken. Advies: denk twee keer na voordat u een wingerd gaat planten. Als kruipplanten niet goed onderhouden worden, kunnen de zelfklevende uitlopertjes uw muur beschadigen.
Ondanks alles, is het een ware lust voor het oog.