Uw eigen moestuin

Tuinleven
Het is erg leuk en smakelijk om groeten en fruit uit eigen tuin te halen. Een aantal tips om zelf uw groenten, fruit en kruiden te oogsten.
De volgende vragen kunnen u helpen bij het starten van uw eigen moestuin: 

• Hoeveel tijd wil ik investeren?
• Wat wil ik gaan verbouwen?
• Hoeveel mensen moeten er van kunnen eten?
• Hoeveel ruimte is er beschikbaar?
• Moet de tuin totaal zelfverzorgend zijn? 

Begin eerst met een kleine proeftuin. Dit is ideaal voor als u weinig tijd heeft. Op deze manier kunt u goed inschatten hoeveel tijd en moeite het gaat kosten.

Planning

Het is de moeite waard voordat u de moestuin gaat starten om eerst een aantal zaken in kaart te brengen. Bijvoorbeeld de ligging en aantal zonuren. Maak een schets en geef verschillende gebieden kleuren afhankelijk van de vraag of ze de hele dag of een dagdeel in de volle zon of schaduw staan. Deze schets dient als basis de planten te selecteren.

Fruitbomen

Appelbomen en andere fruitbomen zijn in de meeste moestuinen te vinden. Bij het planten van nieuwe bomen dient u rekening te houden dat ze pas na twee of drie jaar vruchten dragen. Fruitbomen kunnen van elkaar verschillen als het gaat om de periodes dat de vruchten plukrijp zijn. Bedenk hoe u de optimale mix van fruit kunt combineren, zodat u voldoende fruit heeft om te genieten voor een zo lang mogelijke periode.

Groenten

Verdeel uw moestuin in een aantal bedden. Over het algemeen is een breedte van 1,50 meter ideaal voor een groentebed, met looppaden van 30-50 cm breed zijn. Als u geen onverharde paden wenst dan kunt u bijvoorbeeld een dikke laag boomschors of kokos bodembedekker neerleggen. Als de groentebedden hoger zijn dan de paden dan kunt u deze met planken afzetten om te voorkomen dat de grond door het regenwater wordt weggespoeld.

EM-Gartenfond-009

Kruiden

Kruiden zijn zeer eenvoudige en populaire planten om zelf te planten. De meeste kruiden geven de voorkeur aan een zonnige tot halfschaduwrijke locatie. In het algemeen houden kruiden meer van windvrije plekken.

Composthoop

Een composthoop is ideaal voor een moestuin. In een composthoop zetten bodemorganismen plantaardig afval in waardevolle en voedingsrijke humus om. Een beschutte, halfschaduwrijke locatie beschermt de compost tegen snel uitdrogen. Een twintig centimeter dikke laag van fijne houtsnippers biedt ventilatie om het composteren te bevorderen.

In de serre

Als u genoeg ruimte heeft, kan een kleine serre nuttig zijn voor uw moestuin. Een serre heeft veel voordelen: u kunt al vroeg in het jaar starten met het kweken van groenten en kruiden en andere vorstgevoelige planten. Dit zorgt niet alleen voor een vroege oogst, maar kan ook de oogsttijd verlengen in de winter.