Uw eigen kweekbak in maart

Tuinleven
Als u niet kan wachten tot mei om bloemen en groenten te planten, is een kweekbak de ideale oplossing. Bloemen en groenten kunnen vanaf maart al op deze manier gekweekt worden en eventueel in mei verplant worden naar de moestuin. Vergeleken met een tuinserre is een kweekbak veel kleiner. Doordat deze draagbaar zijn, kunnen ze overal waar nodig geplaatst worden en zijn ze budgetvriendelijker dan een serre.
Handige tuinliefhebbers kunnen zelf een kweekbak maken. U hoeft enkel een houten frame te maken met een houten dakconstructie en deze te bekleden met plastic folie. Zorg voor een goede ventilatie. Gebruik scharnieren om de dakconstructie aan het houten frame te bevestigen. Voor een professionelere kweekbak is het gebruik van polycarbonaatplaten voor het dak aangewezen, het verstevigd het dak en isoleert beter. Bij de eerste zonnestralen zal deze kweekbak de warmte al vasthouden waardoor het ideale klimaat in de kweekbak wordt gecreëerd.

Zoek voor uw kweekbak een windstille, zonovergotene plek uit. U plaatst hem best met de achterzijde naar het Noorden gericht, hierdoor krijgt hij het meeste zonlicht. 

Als u klaar bent met het bouwen van uw kweekbak kan u beginnen zaaien – maar vergeet niet om de grond eerst te beluchten en te besproeien. Als het nog erg koud is buiten dekt u het zaaigoed best af met stro. De kweekbak mag opengezet worden wanneer de temperatuur begint te stijgen midden maart. 

De ideale groenten om in maart te zaaien zijn: kool, tuinkers, sla en radijzen. Vanaf midden april kunnen ook komkommers, tomaten, courgettes en paprika’s gezaaid worden.
EM-Gartenfond-009