EM-Blume-024-42cm.eps

Tuinverzorging in mei

Tuinleven
By May at the latest, everything starts to bloom and increasingly sunny and warm days draw us outside.
Op zijn laatst in mei begint alles te bloeien en worden we door steeds meer zonnige en warme dagen naar buiten gelokt. Maar natuurlijk is er ook meer te doen in de tuin, bijvoorbeeld de bestrijding van onkruid en schadelijke planten. Hier vindt u enkele tips en trucs voor de meimaand:

Als u in de lente gaat planten, moet u eraan denken dat er nog wel eens nachtvorst kan optreden. Nachtvorst kan zich half mei nog voordoen op de dagen gewijd aan de heiligen Mamertus, Pancratius, Servatius, Bonifatius en Sophia. Zij worden de 'IJsheiligen' genoemd, omdat er vorige eeuw deze nachten regelmatig nog een late vorst was. Volgens de volkswijsheid kan er pas na 'koude Sophie' (15 mei) op worden gerekend dat het lenteweer mild is. Dit wordt weersproken door de hedendaagse meteorologie, maar toch kan mei ons nog verrassen met een plotselinge koude nacht. Daarom worden de meeste zomerbloemen en temperatuurgevoelige groenten zoals tomaten pas tegen eind mei buiten gezet.

Om de grond voor te bereiden op tomaten kunt u hoornmeel door de grond mengen. Ook steekt u nu alvast stokken in de grond. Als de zaailingen eindelijk uit zijn, plant u de tomaten diep en licht overhellend richting de onderste bladscheut. Zo wordt de steel in staat gesteld om extra wortels te maken.

Er zijn speciale folies met gaten of gleuven en vliesdoeken waarmee jonge planten kunnen worden beschermd tegen de kou; hiermee kunnen ze wel goed ademen. Het beschermingsmateriaal wordt bij de randen van de bedden vastgezet met stenen of planken en wordt overdag verwijderd voor het water geven.

In april en mei kan de blootliggende grond beter niet worden afgedekt met mulch. Onafgedekte grond kan overdag beter opwarmen en geeft deze warmte 's nachts af aan de lucht. Als het 's nachts vriest, kunnen de knoppen hierdoor worden beschermd tegen vorstschade.

Mei is de beste tijd voor het uitdunnen van dicht opeen groeiende zaailingen. Hierbij worden de overtollige, zwakkere planten voorzichtig verwijderd door aan de bovenkant van de wortels te trekken. Rond de overgebleven zaailingen wordt aarde aangebracht en ze worden zachtjes aangedrukt. Als zaailingen bijzonder dicht opeen groeien, adviseren wij om dit uitdunnen in meerdere stappen te doen en altijd de zwakste planten te verwijderen.

Als er geen vorst meer verwacht wordt, kunt u uw balkon- en potplanten buitenzetten, en tevens de zaailingen voor eenjarige planten. Vergeet niet de planten regelmatig water en zo nodig voeding te geven.

Eenjarige zonnebloemen kunnen nu overal worden geplant waar nog wat ruimte over is: tussen struiken, aan de rand van bosgebieden maar ook in de moestuin. Maar pas op: slakken zijn dol op de jonge planten. Verwijder daarom elke avond alle slakken totdat de bloemen goed zijn aangeslagen.
EM-Pflanze-003-24cm-old.eps

$name


$name


$name