Reif_Straeucher.jpg

Tijd om aandacht te besteden aan uw winterbedden!

Tuinleven
Als u wilt dat uw rozen, struiken en dergelijke ook volgend jaar weer uitbundig gaan bloeien, moet u ze vorst- en schadevrij de winter door helpen.

Vorst, vocht en winterzon vormen een gevaar voor veel planten

Zorg dat u er klaar voor bent wanneer Vadertje Winter plotseling verschijnt en dauwdruppels veranderen in rijp. Dit levert voor planten veel meer stress op dan een beschermende laag sneeuw, vooral als de zon schijnt bij temperaturen onder nul. Bij groenblijvende heesters kunnen hierdoor brandwonden of uitdrogingsschade ontstaan op de bladeren en scheuten. Dek ze daarom af met een losse beschermende laag van sparren- of dennentakken. Sparrentakken hebben bovendien het voordeel dat ze in het voorjaar hun naalden verliezen, waardoor de planten geleidelijk aan weer worden blootgesteld aan het licht. Het is niet alleen de winterzon die voor problemen zorgt: door vocht en vorst kunnen gevoelige struiken zoals de schilpadbloem en de chrysant verstopt raken. Dergelijke planten zullen niet lang overleven zonder bescherming en bezwijken in hun eerste of tweede winter vaak aan de kou. Een losse afdekking van bladeren of sparrentakken kan snel uitkomst bieden, terwijl een dunne laag compost de bodem tegelijkertijd in goede conditie houdt totdat de echte vorst begint. En omdat heesters zoals duizendblad of hauwmos niet van natte wintervoeten houden, kunt u zware leem- of kleigrond het beste vermengen met grof grind om de afwatering te verbeteren.
EM-Winter-021-36cm

Ideale bescherming voor rozen

Wanneer u rozen in de winter wilt beschermen, moet u de uiterst gevoelige plaats onder aan de struik beschermen. Door de roos rondom de stam af te dekken met een laag gecomposteerde grond of tuinaarde van 15-20 centimeter geeft u vorst geen kans. Dit geldt met name voor perkrozen, hybride theerozen en struikrozen. Bij hoge stamrozen bevindt de entplaats zich net onder de kop. Daarom wordt de hele kop meestal verpakt in vliesdoek, rijshout of jute. Hogere grassoorten en bamboe kunnen adequaat op temperaturen onder nul worden voorbereid door ze samen te binden en in speciaal vliesdoek, bamboe of rietmatten te wikkelen. Gebruik nooit plasticfolie, omdat de lucht hieronder niet kan circuleren, waardoor de vochtigheid wordt verhoogd en schimmelinfecties kunnen ontstaan. U moet echter niet vergeten om bamboe en andere groenblijvers zoals rododendrons, laurierkers of buxus op vorstvrije dagen water te geven, omdat er ook 's winters water verdampt via de bladeren.