EM-Heckenschere-011-51cm.tif

Snoei uw hagen van kop tot wortel

Tuinleven
Hagen snoeien wordt normaal tijdens de lente gedaan. Sommige heggen kunnen koud en vorst verdragen maar de meeste heggen reageren slecht wanneer uw vers gesnoeide bladeren te koude temperaturen voelen.

1. Wanneer snoeien

Tijdens de zomer kan u ten alle tijden uw haag bijsnoeien of vormgeven, periodiek snoeien tijdens de groei van planten moedigt de groei aan van de plant en versterkt de takken. Indien nodig, snoei twee maal – één keer in de zomer en één keer op het einde van de zomer.
08874-20-L-019-47cm.eps

2. Gereedschap

Wees voorzichtig bij het kiezen van uw gereedschap. Goedkope gereedschappen verliezen meestal snel hun kracht en hun scherpte, zo kan u uw heggen en hun groei beschadigen. Om de beste resultaten te bekomen gebruikt u best een manuele heggenschaar voor het fijne snoeiwerk, een mechanische heggenschaar voor grote oppervlakken en dikkere takken en een takkenschaar voor dikke takken.

• Snoeischaar of manuele heggenschaar – voor het fijnere werk
• Heggenschaar – met voorkeur aan gegolfde messen voor de iets dikkere takken
• Takkenschaar – voor dikke takken
• Elektrische of accu heggenschaar – met dubbelzijdige messen voor het vormgeven en enkelzijdig voor de algemene vorm van de heggen.

3. Hoe werken

Om u heggen op een egale manier te snoeien, of ze speciale vormen te geven, raden wij u aan om gebruik te maken van koorden (of meetlatten) als geleiders. Verwijder eerst de vervelendste takken, zoals de dikke takken die uit de haag komen, daarna kan het fijnere werk beginnen. De basis van de haag zou moeten breder gesnoeid worden dan de bovenkant zo krijgen de bladeren meer licht en zon. Uw haag zou moeten de vorm hebben van een omgedraaide vaas.
Maar hoeveel snoeien? Als u snoeit om de groei onder controle te houden, snoei dan de langere takken in het midden en als u liever fijner werkt dan kunt u u concentreren op vorm, gelijkmatigheid en verfijning van de haag. Begin bovenaan de haag en ga zo naar beneden. Denk er eveneens aan om uw haag te voeden om ze energie genoeg te geven om te groeien en te bloeien. 

Dankzij deze tips – en met wat geduld en goede gereedschap – zal u prachtige en gezonde heggen hebben zonder al te veel moeite!

Succes!