00359-20-L-006

Rozen in perfect gezelschap

Tuinleven
Rozen zijn de favoriete bloem van veel tuinliefhebbers. Met hun adembenemende schoonheid, hun prachtige bloemen en delicate geur veranderen ze elke tuin in een paradijs.
Geïnspireerd door de betoverende charme van de roos kwam de Griekse dichteres Sappho in 600 v. Chr. met de benaming "Koningin der bloemen". Tot op heden is er nog geen enkele andere plant die aanspraak maakt op deze eretitel – dankzij de speciale eigenschappen van de roos, waarvan wordt aangenomen dat het de plant is die het langst is gecultiveerd. De eerste rozen werden zo'n 25 miljoen jaar geleden ontdekt in Centraal-Azië. Deze verheven schoonheden vonden al snel hun weg naar China, Japan, India, Europa en het Middellandse Zeegebied. Rozen hebben in diverse culturen een belangrijke rol gespeeld en komen voor in veel mythen, legenden en sprookjes. Voor de Romeinen, die hartstochtelijke rozenkwekers waren, behoorden deze edele planten tot de meest prestigieuze objecten die iemand kon hebben. Tijdens de legendarische orgieën baadden de gasten zeer decadent in rozenblaadjes en rozenolie, wat de koningin der bloemen de dubieuze reputatie van "bloem van de losbandigheid" opleverde. In vervoering geraakt door hun hemelse geur en betoverende bloemen worden kwekers wereldwijd gefascineerd door de roos en komen ze steeds weer met nieuwe rassen. Op dit moment bestaan er meer dan 30.000 soorten rozen.
00359-20-L-001-15cm

Zeer diverse prachtige bloemen

Sommige rozen ruiken zoet of verfrissend fruitig, terwijl andere een zure of subtiele geur hebben. De blaadjes van de Damascener roos werden in de Oriënt en het Middellandse Zeegebied gebruikt als basis voor aromatische parfums en oliën. In middeleeuwse kloosters floreerden rozen als geneeskrachtige planten en ook nu worden rozenbottels, die rijk zijn aan vitamine C, nog steeds als een voedingsmiddel beschouwd. Ondanks haar rang als koningin der bloemen is de eigenzinnige roos een teamspeler.

Klimrozen en clematis gaan bijzonder goed samen. Er ontstaat een prachtig kleurenspel door een combinatie van witte, roze en paarse tinten. Beide tuinsterren doen hun best om de mooiste bloemen te produceren, zonder de ander in de schaduw te zetten. Het aristocratische karakter van rozen komt het beste tot zijn recht wanneer ze worden omringd door blauw gezelschap. Met hun koele elegantie doen ridderspoor, ooievaarsbek, salie en kattekruid gele en oranje rozen heel goed uitkomen, doordat hun kleurintensiteit wordt benadrukt door de sterke contrasten. Blauw schept diepte en breedte in een tuin. Blauwe combinatieplanten zijn daarom een perfecte manier om met name kleine tuinen groter te laten lijken. Door rozen te combineren met lavendel of andere mediterrane kruiden ontstaat kleurenharmonie. Bovendien doen de "gewonere" planten waardevol werk door ongedierte weg te houden van de koningin der bloemen.

Geraffineerde snijbloemen

Hybride theerozen zijn een klassieker in elk bloemperk. Hun ranke vorm en slanke, hooggeplaatste knoppen komen optimaal tot hun recht in het gezelschap van de delicate en gracieuze bloemen van gipskruid of vrouwenmantel. Vanwege hun meestal zeer grote bloemen en tere kleuren behoren ze tot de populairste snijbloemen.
Kort samengevat: of u nu gaat voor temperament of romantiek, de koningin der bloemen zorgt voor sfeer en brengt dromen over sprookjestuinen tot leven.