Rainwater harvesting

Regenwater gebruiken: de beste tips voor uw tuin

Tijdschrift

Als het in de zomermaanden erg droog is, kan de tuin schreeuwen om water. Regenwater gebruiken kan een goed alternatief zijn voor het gebruik van de kraan om uw tuin te voorzien in haar waterbehoefte. 

Als er iets is wat planten nodig hebben, is het water. Helaas zijn de momenten waarop ze dit het meest nodig hebben - dor, warm en winderig - ook de momenten waarop waterbedrijven het aanbod niet kunnen afstemmen op de vraag.

Volgens de Royal Horticultural Society (RHS) wordt minder dan drie procent van het jaarlijkse waterverbruik van een gemiddeld huishouden in de tuin gebruikt, maar tijdens de piekvraag wordt maarliefst 70 procent van het water op planten en gazons gesproeid door slangen, sprinklers en druppelsystemen. Dit kan ernstige gevolgen voor het milieu hebben, omdat het waterbedrijven dwingt extra grondwater op te pompen.

Gelukkig is er een eenvoudige manier om zowel de impact op het milieu als uw waterrekening te verminderen: regenwateropvang. Ja, er valt letterlijk geld uit de lucht als het regent en het systeem dat nodig is om water te verzamelen is al aanwezig op ieder huis. Zelfs in gebieden met een droog klimaat schat de RHS dat er elk jaar 24.000 liter water van uw dak kan worden opgevangen, wat genoeg is om uw tuin vele malen water te geven.

Opvangsysteem

Overal waar regen niet op de grond valt, kan het opgevangen worden via de afvoer. Dus als u een dak met goten en een regenpijp heeft, dan heeft u een opvangsysteem voor regenwater. Het dak van een gemiddeld huis voert na een uur van matige regenval ongeveer 2.700 liter water af.

Als u twee afvoerbuizen heeft en een vat onder elk stuk plaatst, kan elk ongeveer 1.350 liter water afvoeren voor inzamelijk. Hoe meer vaten u heeft, hoe meer regenwater u kan opvangen. Zorg er wel voor dat op uw afvoerpijp een vuilfilter zit.

Wateropslag na regenwateropvang

De meeste regen valt tijdens de wintermaanden, dus als u regenwater opvangt heeft u een plek nodig om het op te bergen voor gebruik in het voorjaar en in de zomer. In de periode van mei tot september is de vochtigheidsbehoefte groter dan het volume dat ze alleen door regen krijgen.

Om dit tekort te compenseren is het de moeite waard om te investeren in een vat die aangesloten is op uw afvoerbuizen. Als u alleen een gesloten afvoerpijp heeft, kunt u eenvoudig een regelbare regenwatergeleider gebruiken om water in het vat te kanaliseren.

Het is eenvoudiger om het water te verzamelen als u een vat koopt met een kraan aan de basis en deze op een standaard plaatst, of deze nu speciaal is gebouwd of met een stapel bakstenen of blokken is gemaakt. In periodes van zware regenval kan er enige overloop zijn, dus is het raadzaam stenen of een laag grind onder de standaard te plaatsen zodat het water gemakkelijk weg kan lopen.

Maak het gemakkelijk

Watertonnen werken door zwaartekracht - u kan een gieter rechtstreeks uit de kraan vullen of een slang op de kraan aansluiten om verschillende delen van de tuin water te geven. Als u echter water uit een hoger gelegen gebied wilt gebruiken, heeft u een pomp nodig.

Om het gebruik van regenwater nog eenvoudiger te maken, is de nieuwe GARDENA smart Pressure Pump uitgerust met een 1300 Watt pomp die snel en betrouwbaar tot 5.000 liter water per uur kan verplaatsen. Een terugslagklep met geoptimaliseerd afzuigproces zorgt ervoor dat het water in slechts enkele minuten vanaf een diepte van maximaal acht meter kan worden gepompt.

Hij heeft twee uitgangen waardoor twee waterapparaten kunnen worden aangesloten. 

Make it easy

Als u serieus tuiniert, is de eenmalige investering in een pomp en een vat voor het opvangen van regenwater de moeite waard. Anders zou u zichzelf voor het hoofd kunnen inslaan als de lucht de volgende keer opengaat en al het gratis water door de afvoer stroomt!